Урочище Ярове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Урочище Ярове — об'єкт природно-заповідного фонду, ботанічна пам'ятка природи місцевого значення (оголошене рішенням Київської обласної ради «Про оголошення нововиявлених територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території Київської області» № 097-05-VIIІ від 09 вересня 2021 року[1]), розташована в межах села Бобриця Бучанського району Київської області, відноситься до державної власності лісового фонду, віднесений до лісового виділу 1 кварталу 72 Приміського лісництва ДП «Київське лісове господарство».

Опис[ред. | ред. код]

Територія пам'ятки природи за фізико-географічним районуванням належить до Лісостепової вологої теплої зони, Дністровсько-Дніпровського лісостепового краю, Північно-придніпровської височинної області. Розміщена в межах Дніпровського басейну і розташована у колишній заплаві Дніпра, де переважає низинний рельєф, втім, деінде зустрічаються невисокі пагорби, що залишились на цій місцевості ще з льодовикового періоду.

Територія пам'ятки природи являє собою вузьку ділянку соснових та мішаних лісів вздовж яру оточену населеним пунктом та лісовими масивами, що простягається підковоподібною смугою. Насадження сосни заказника мають вік до 45 до 65 років. Перший ярус представлений сосною. У другому ярусі зростають клен татарський, ясен, береза, горобина. У підліску домінують бузина, крушина ламка та жостір проносний. У трав'яному ярусі домінують зірочник шорстколистий, копитняк європейський, конвалія травнева. У значній кількості на вказаній території зростають перстач білий, чаполоч пахуча, жовтець отруйний та валер'яна звичайна. Іншими представниками трав'янистого ярусу є суниця лісова, деревій майже-звичайний, вороняче око, дзвоники скупчені, гвоздика борбаша, гвоздика дельтовидна, хамерій вузьколистий, жовтець їдкий, звіробій продірявлений, фіалка трикольорова, нечуйвітер волохатенький, берізка польова, зіновать руська.

Пам'ятка природи лежить у межах Дніпровського екологічного коридору — головного шляху сезонних міграцій птахів в Європі, яким мігрують сотні тисяч перелітних птахів. Важливо відмітити роль її у цих процесах. В той час як водоплавні птахи, хижаки та деякі групи птахів (наприклад журавлі) мігрують на великій висоті, орієнтуючись по Дніпру, дрібні види лісових птахів мігрують, перелітаючи з дерева на дерево. Для забезпечення цієї можливості, необхідним є збереження лісових масивів вздовж долини р. Дніпро.

На шляху екологічного коридору розташовується місто Київ, кварталами забудови якого практично перекривають його. Види, для яких проблематичним стає подолання Києва, шукають обхідних шляхів і урочище Ярове є частиною такого «обхідного шляху» по якому тварини пересуваються в обхід м. Києва. Висновки про це були отримані в ході досліджень Відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про оголошення нововиявлених територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території Київської області. kor.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 24 квітня 2023. Процитовано 19 квітня 2023.