Фабіан Липинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фабіан Липинський
Народився невідомо
Помер невідомо
Національність поляк
Конфесія римо-католицизм
Рід Липинські
У шлюбі з Юзефа Ярошинська
Діти сини Володимир-Северин-Мар'ян, Болеслав, Вацлав-Пйотр, доньки Теодора, Олександра
Герб
Герб

Бродзиць

Липи́нський Фа́біан Анто́нійович — український суддя, маршалок шляхти, землевласник, прадід політичного діяча, історика, публіциста і теоретика українського консерватизму В'ячеслава Липинського.

Служба[ред. | ред. код]

Обіймав посади хорунжого та судді граничного Ольгопільського повіту (1814), а також маршалка шляхти цього повіту (1820—1826), голови Окружного суду Подільської губернії.

Приватні володіння[ред. | ред. код]

Фабіан Липинський володів маєтками в селах Лойовець Ушицького повіту, селі Рибне Могилівського повіту, селами Демківка, Юзефівка, Любомирка і Марківка Ольгопільського повіту Подільської губернії, а також Овсяники в Літинському повіті.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина Юзефа Ярошинська.

Їхні діти:

  • Доньки Теодора й Олександра стали дружинами Станіслава Тизенгауза (одна по смерті другої).

Завдяки цим шлюбам Липинські породичалися не лише із заможними Тизенгаузами і Свейковськими, але й з багатими графами Потоцькими.

  • Сини — Володимир-Северин-Мар'ян, Болеслав і Вацлав-Пйотр — були визнані в дворянстві указом від 2 квітня 1857 року.

Старший з них, Володимир, одружився з Бечковською герба Дрия та мав трьох синів — Юзефа-Казимира, Казимира-Олександра та Казимира-Сільвестра-Антонія.

Останній з них одружився з Кларою з Рокицьких та успадкував по матері маєток Затурці на Волині. Разом із синами Вацлавом-Вінцентієм, Станіславом і Володимиром він визнаний у дворянстві рішенням Подільського дворянського депутатського зібрання від 29 березня 1895 року.

Джерела та література[ред. | ред. код]