Фізика часу. Усе відбувається зараз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фізика часу. Усе відбувається зараз»
Обкладинка видання українського мовою видавництва «Наш Формат»
Автор Річард Мюллер
Назва мовою оригіналу Now: The Physics of Time by Richard A. Muller
Країна США США
Мова англійська
Укр. видавництво Україна «Наш Формат»
Видавництво W. W. Norton & Company
Видано 20 вересня 2016
Видано українською 2019
Перекладач(і) Артем Замоцний
Сторінок 344
ISBN США 978-0-393-35481-2
Україна 978-617-7682-34-8

Фізика часу. Усе відбувається зараз (англ. Now: The Physics of Time)  — книга американського астрофізика, професора Каліфорнійського університету в Берклі, лауреата стипендії Мак-Артура Річарда Мюллера. Вперше вийшла 20 вересня 2016 року у нью-йоркському видавництві «W. W. Norton & Company»[1]. Українською мовою вперше перекладена та опублікована 2019 року видавництвом «Наш формат» (перекладач — Артем Замоцний).

Огляд книги[ред. | ред. код]

«Зараз» - проста концепція, яка, здається, не потребує розшифровки. Насправді ж це дуже складне поняття, що не підкорилось навіть великому Ейнштейну.

Ми знаємо, що час плинний та залежить від сили тяжіння і швидкості. Річард Мюллер переконаний, що сьогодні людство впритул наблизилось до того моменту, коли зможе навіть пояснити саму фізику часу. Всесвіт, який постійно розширюється, створює не лише новий простір, але й новий час. Передній край цього нового часу - власне те, що ми звикли називати «зараз». Цей момент дійсно унікальний - дає змогу вчинити так чи інакше, на відміну від минулого чи майбутнього. Автор говорить:

«Не існує минулого чи майбутнього, насправді є три теперішніх: «теперішнє минулих речей, тобто пам'ять; теперішнє існуючих речей - зір; теперішнє речей майбутніх - очікування».

Провокаційне бачення Мюллера є потужною суперечністю до усталених теорій науки та філософії, його аргументи викликають великі дебати про найфундаментальніші припущення нашого Всесвіту.

Основний зміст[ред. | ред. код]

Автор розглядає час як одне з фундаментальних понять нашої системи знань. Досить просто, без складних математичних формул, пояснює такі поняття, як: теорія відносності, закон збереження енергії, антиматерія, теорія великого вибуху, темна матерія. А також дає власну оцінку сучасній концепції часу.

Мюллер розповідає про відкриття Ейнштейна, про чорні діри, в яких, можливо, зосереджена велика частина ентропії Всесвіту, ділиться останніми новинами із квантової фізики та досліджує три моделі руху часу. На основі представленого фактажу, автор намагається дати відповідь на такі питання: «а чи реально повернути «зараз» та «чому це «зараз» так важливо для нас».[1]

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Now THE PHYSICS OF TIME-Reader - Richard A. Muller. books.wwnorton.com (анг.) . Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 3 квітня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)