Філоксен I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філоксен I
Народився невідомо
Індо-грецьке царство
Помер 95 до н. е.
Таксила
Діяльність король
Титул цар
Термін 100—95 роки до н. е.
Попередник Деметрій III
Наступник Діомед I
Амінта I
Епандер
Рід Євтідеміди
Діти Калліопа

Філоксен I Анікет (Непереможний) (*Φιλόξενος ὁ Ἀνίκητος, д/н — 95 до н. е.) — цар Індо-Грецької держави у 100 до н. е.95 до н. е. роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Євтідемідів. Був нащадком царя Антімаха II. Стосовно часу панування Філоксена є розбіжності: за однією версією (найбільш поширеною) володарював у 100—95 роках до н. е., за другою — 125—110 роках до н. е.

Напевне, зумів об'єднати Індо-грецьке царство, перемігши Деметрія III, Поликсена та інших претендентів. Влада цього царя поширювалася на Арахозію, Паропамісади, Гандхару, можливо Сінд.

На думку низки дослідників, спирався на союз з племенами саків, що діяли в Бактрії. На це вказує форма драхм, що карбувалися за часів Філоксена I — квадратної форми (поширеною серед саків). На них представлено написи давньогрецькою мовою та палі — MAHARAJASA APADIHATASA PHILASINASA та BASILEOS ANIKETOU PHILOXENOU. Серед зображень присутні Ніка, Геліос, бик. Деякі тетрадрахми наслідують аттичний стиль.

Після смерті Філоксена I держава розпалася на декілька частин. Можливо, він загинув у боротьбі з Геліоклом II. Володіння було поділено між Діомедом I, Амінтою I та Епандером.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Abodh K. Narain: The Indo-Greeks. Clarendon Press, Oxford 1957, speziell S. 114 f.
  • William Woodthorpe Tarn, The Greeks in Bactria and India, Chicago, Ares, 1984, ISBN 0-89005-524-6.
  • O. Bopearachchi, Monnaies gréco-bactriennes et indo-grecques, Catalogue raisonné, Bibliothèque Nationale, Paris, 1991, p.453