Фінансовий інжиніринг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фіна́нсовий інжині́ринг (англ. Finance engineering) — це розвиток та творче застосування фінансових технологій для розв'язання фінансових проблем та використання фінансових можливостей.

Фінансовий інжиніринг — це цілеспрямоване розроблення та реалізація нових фінансових інструментів та/або нових фінансових технологій, а також творчий пошук нових підходів до вирішення фінансових проблем за допомогою фінансових інструментів та технологій.[1]

Люди, які створюють нові фінансові продукти називаються фінансовими інженерами[2]. Фінансовий інженер застосовує сучасні фінансові технології або фінтех (fintech) та штучний інтелект для вирішення комплексу задач досягнення бізнес-структурою стійкості зростання вартості бізнесу в довгостроковій перспективі в умовах надвисокої швидкості змін технологій, бізнес-середовище та бізнес-практик.

Сфери застосування[ред. | ред. код]

З погляду практики фінансовий інжиніринг охоплює різні сфери економіки та напрями діяльності. Зокрема, відчутна роль фінансового інжинірингу в торгівлі цінними паперами та похідними цінними паперами, особливо при здійсненні арбітражу у часі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції: Навч.посібник.— К.: Кондор, 2008.— 410 с. Архів оригіналу за 21 листопада 2011. Процитовано 25 грудня 2011.
  2. Будущая профессия. www.hse.ru (рос.). Архів оригіналу за 24 січня 2021. Процитовано 4 грудня 2020.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Вахович І.М., Поліщук В.Г. Фінансовий менеджмент та фінансовий інжиніринг бізнес-процесів: магістерський курс: навчальний посібник в 2-х т. – 2-ге вид. – Т.2. Поліщук В.Г. Фінансовий інжиніринг бізнес-процесів. – Луцьк: СПД Гадяк Жанна Володимирівна, друкарня “Волиньполіграф”тм, 2014. – 380 с.
  • Фінансовий інжиніринг: Навчальний посібник / За ред. О. М. Сохацької. - К.: Кондор, 2011. — 660 с.
  • Фінансовий інжиніринг : навч. посіб. / В.О. Величкін, М.В. Тимошенко. - Дніпро : Ун-т митної справи та фінансів, 2019. - 124 с.

Посилання[ред. | ред. код]