Хребет Коник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірський хребет Коник. Світлина з Бабуган-яйли. На дальньому плані праворуч — Чатир-Даг.
Гірський хребет Коник на мапі району Бабуган-яйли.

Коник, Караджуха́н, Монасти́рський — гірський хребет в Криму між Бабуган-яйлою та Чатир-Дагом. Має хвилясті обриси, поріс лісом, східний схил крутіший, на гребені галявини. Поєднує Бабуган-яйлу з відрогом масиву Чатир-Даг, поступово знижуючись на південний схід до гори Агис-Хир. На хребті розташований перевал Кебіт-Богаз, 590 метрів над рівнем моря. На схід від хребта Коника в ущелині Яман-Дере на річці Узень-Баш — водоспад Головкінського.

Поблизу розташований Козьмо-Дем'янівський монастир. На схід від Коника в ущелині Яман-Дере на річці Узень-Баш можна побачити водоспад Головкінського.

У літературі[ред. | ред. код]

Відомий український письменник М. М. Коцюбинський, який відвідував ці місця, описав краєвиди, що відкриваються з Хребта «Коник». В уривку твору «У грішний світ» читаємо: "І весь цей дивний край плив кудись у море теплого світла в широкому, безмежному, блакитному просторі … з лівого боку важко лежав на землі похмурий Чатирдаг, а з правого громадилися в небо Чортові східці Бабугану, нагріті скелі, сірі, голі, в чому мати народила ".

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.