Хрест Слави легіону «Кондор»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення нагороди в Імперському віснику законів (Reichsgesetzblatt) № 139

Почесний хрест для родичів загиблих в Іспанії німецьких бійців (нім. Ehrenkreuz für Hinterbliebene Deutscher Spanienkämpfer), також відомий як Хрест Слави Легіону «Кондор» — орден, заснований 14 квітня 1939 року, вручався родичам і родинам легіонерів, загиблих під час Громадянської війни в Іспанії.

Загальна кількість нагороджених — 315 чоловік.

Опис[ред. | ред. код]

Нагорода була зменшеною копією Іспанського хреста в бронзі. Хрест виготовлявся з бронзи або міді з бронзовим покриттям. Носили Хрест Слави Легіону «Кондор» на чорній стрічці з червоно-жовто-червоними смужками (кольори іспанського прапора), розташованими по краях.

Умови нагородження[ред. | ред. код]

Право на отримання хреста мали родичі німецьких добровольців, які загинули в бою чи в полоні, зникли безвісти або померли від ран, хвороб чи нещасних випадків, пов'язаних із військовими діями.

Родичі мали право на носіння хреста в такому порядку: вдова — старший повнолітній син — старша повнолітня дочка — батько — мати — брат — сестра.

Для отримання хреста необхідно було подати заяву до ОКВ, яка мала супроводжуватись поліцейським підтвердженням. Ці заявки в ОКВ перевіряли й подавали на затвердження начальнику президентської канцелярії, після чого Гітлер підписував нагородні сертифікати і сім'я отримувала хрест разом із сертифікатом.

Сучасний статус[ред. | ред. код]

Відповідно до Закону Німеччини про порядок нагородження орденами та про порядок носіння від 26 липня 1957 року (нім. Gesetz uber Titel, Orden und Ehrenzeichen) носіння хреста забороняється у будь-якому вигляді.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kurt-Gerhard Klietmann: Auszeichnungen des Deutschen Reiches. 1936—1945. Motorbuch, Stuttgart 1981, ISBN 3-87943-689-4.
  • Heinrich Doehle: Die Auszeichnungen des Großdeutschen Reichs. Orden, Ehrenzeichen, Abzeichen. 4. Auflage. Berliner Buch- und Zeitschriften-Verlag, Berlin 1943.
  • Указ фюрера про заснування нагороди.