Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Ясногородка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Пресвятої Богородиці
Тип споруди церква
Розташування  УкраїнаЯсногородка

Церква Різдва Пресвятої Богородиці — православний храм у селі Ясногородка Фастівського району Київської області. Типовий храм, розрахований на 70 людей, знаходиться на вулиці Київська, 2-А. Престольне свято храму — Різдво Пресвятої Богородиці, 21 вересня (за новим стилем)[1].

5 березня 2022 року під час повномасштабного вторгнення російських військ Церкву Різдва Пресвятої Богородиці у Ясногородці було пошкоджено[2].

Історія[ред. | ред. код]

Перший храм у Ясногородці було збудовано в першій половині XVIII століття. В селі було два храми: Різдва Пресвятої Богородиці та домовий храм святого Іоанна Богослова. У 20-х роках XX століття храм закрили, пізніше богослужіння відновили. В часи хрущовських гонінь храм зруйнували.

Новий храм збудували у 2008 році, у 2012 році громада парафії звернулася до священноначалія Української Православної Церкви з проханням призначити священника. З 12 липня 2012 року настоятелем парафії є отець Роман Задорожній[1].

5 березня 2022 року під час повномасштабного вторгнення російських військ було пошкоджено храм Різдва Пресвятої Богородиці у Ясногородці. Два снаряди влучили в купол, снарядом БМП пошкоджено дзвіницю, пошкоджено збудований біля храму парафіяльний будинок. З великокаліберного кулемету прошито вікна та вхідні двері у храм[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ЯСНОГОРОДКА, парафія Різдва Пресвятої Богородиці — Макарівське вікаріатство. www.makariv-vikar.kyiv.ua. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022.
  2. У Ясногородці та Бишеві пошкоджено храми внаслідок бойових дій - Київська Митрополія Української Православної Церкви (укр.). 11 березня 2022. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 1 квітня 2022.
  3. У Ясногородці та Бишеві на Київщині пошкоджено храми внаслідок бойових дій. Архів оригіналу за 1 квітня 2022. Процитовано 1 квітня 2022.