Цецен-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цецен-хан
Народився невідомо
Помер 1671 або 1676
·вбивство
Національність ойрат
Титул хунтайджі Джунгарії
Посада Хунтайджі
Термін 1671 рік
Попередник Сенґе-хунтайджі
Наступник Галдан Бошоґту-хан
Конфесія ламаїзм
Рід Чорос
Батько Батур-хунтайджі
Родичі Галдан Бошоґту-хан[1] і Сенґе[1]

Цецен-хан (д/н — 1671 або 1676) — 3-й хан Джунгарії в 1671 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з ойратського племені чорос. був одним зі старших синів Батур-хунтайджі, володаря Джунгарії. Отримав від батька титул тайджі (тайші). У 1653 році після смерті останнього разом з 7 братами повинен був отримати північну частину держави. Втім титул хунтайджі (володаря) Джунгарії та кращу, південну частину, успадкував інший зведений брат — Сенґе. Це викликало невдоволення Цецен-тайджі. Спільно з братами Ончон-тайджі і Цзотба-тайджі став здійснювати напади на казахські та московські володіння, порушивши мир, укладений їх батьком.

У 1655 році виступив з братами проти Сенґе-хунтайджі. Війна з ним змінювалася походами Цецен-тайджі з братами у сибірські володіння Московського царства. Взимку 1661 року Сенґе завдав поразки братам у битві на річці Еміль. Нойон Галдама примирив ворогуючі сторони, умовивши Сенґе повернути улуси Цецен-тайджі.

Тривалий час про Цецен-тайджі відсутні відомості. 1671 році влаштував змову проти Сенґе, якого було вбито. Цецен захопив владу, прийнявши ім'я Цецен-хана. Втім не розрахував швидкого повернення рідного брата Сеннґе — Галдана, що перетягнув на свій бік ойратів-хошоутів й вступив у боротьбу за владу. На річці Урунгу-Булак прихильники Цецен-хана — Чохур-Убаші і Алдар-Хошучі перемогли союзників Галдана — Алдара, Дайчіна і Гомбо.

Втім дедалі більше прихильників залишали Цецен-хана. Тому він відкочував з річки Еміль вгору річкою Ілі, а потім перебрався до озера Хара-Нор. Тут загони Галдана наздогнали Цецен-хана і розгромили його. Багато прихильників Цецен-хана були взяті в полон, а інші розбіглися. Лами Джунгарії перейшли на бік Галдана. Цецен-хан загинув під час битви або його було вбито у 1676 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bergholz, Fred W. The Partition of the Steppe: The Struggle of the Russians, Manchus, and the Zunghar Mongols for Empire in Central Asia, 1619—1758: A Study in Power Politics, American University Studies, Series IX, History, Vol. 109, Peter Lang Publishing, New York, NY (1993).
  1. а б https://books.google.fr/books?id=3NZpbDOSAcQC&pg=PA328