Циркуляційна система в бурінні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема буріння свердловини:
   свердловина
   бурова колона
   бур
   буровий розчин
   шлам (пульпа)
   бурова колона

Циркуляційна система в бурінні – гідравлічний комплекс насосів, трубопроводів, очисників та інших пристроїв, який забезпечує очищення бурового розчину від шламу і подавання його бурильними трубами на вибій свердловини по замкнутому колу з повторним використанням.

При бурінні циркуляція – один із методів очищення вибою (промивання) свердловини коли буровий розчин рухається від приймального чана через насос, бурильну колону, долото, кільцевий простір і знову до приймального чана.

Різновиди циркуляції при бурінні[ред. | ред. код]

ЦИРКУЛЯЦІЯ ЗАТРУБНА – перетікання рідини із одного горизонту в інший або до фільтра свердловини по затрубному простору.

ЦИРКУЛЯЦІЯ ЗВОРОТНА – циркуляція робочого розчину з подаванням в затрубний простір, тобто рух робочого розчину, зокрема бурового розчину, вниз через затрубний простір (напр., між центральними і зовнішніми концентрично розміщеними трубами) і вгору по центральних трубах на відміну від прямої циркуляції.

ЦИРКУЛЯЦІЯ ПРЯМА – циркуляція робочого розчину з подаванням його в центральні труби, тобто рух робочого розчину, зокрема бурового розчину, від приймального чана через насос, бурильну колону, долото, кільцевий простір і знову через очисники до приймального чана.


Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]