Частина 9: Маршал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Мандалорець»
«Частина 9: Маршал»
Chapter 9: The Marshal
Сезон № 2
Серія № 9
Перший показ 30 жовтня 2020
Сценарій Джон Фавро
Режисер(и) Джон Фавро
Хронологія
Попередня Наступна
Частина 8: Спасіння Частина 10: Пасажир

Частина 9: Маршал — дев'ятий епізод американського телевізійного серіалу «Мандалорець» і перша частина другого сезону. Написана та зрежисована Джоном Фавро, випущена на «Disney+» 30 жовтня 2020 року. Головну роль грає Педро Паскаль — Мандалорець, самотній мисливець за головами. Українською мовою серія озвучена студією «Стругачка».

Зміст[ред. | ред. код]

Мандалорцю було доручено повернути свого підопічного, Дитя, джедаям. Мандалорець прибуває до приміщення де має перебувати Гор Кореш. В приміщенні відбуваються бої; у передніх рядах сидить Гор. Гор стріляє в одного із змагальників і всі націлюються на Мандо. Гор хоче обладунки Мандалорця. Мандо ліквідовує більшість охоронців «пташками-свистунцями», а з рештою розбирається в рукопашному бою. Гор втікає; але недалеко. Мандо пропонує Гору повідомити, де мандалорці — і він піде, не вбивши Кореша. Мандалорець його знерухомлює і дізнається необхідну інформацію — мандалорці, за чутками, діють у містечку Мос Пелґо на Татуїні.

Мандо з Малюком рушають на Татуїн; вони зупиняються у Пелі Мотто. Мандо бере у Пелі спідер й рушає на пошуки загубленого містечка. Там він дізнається, що в Мос Пелґо немає мандалорців, але стикається з маршалом Кобом Вантом, який носить мандалорські обладунки. Вант пояснює, що він звільнив своє містечко від контролю Піщаних людей, використовуючи цю броню, яку він купив у Джав у пустелі. Містечко тепер часто атакує крайт-дракон. Вант погоджується повернути мандалорську броню в обмін на допомогу в убивстві крайт-дракона.

Мандо і Маршал на гравіциклах прямують в пустелю. Маршал оповідає Мандалорцю як Мос Пелґо через «Шахтарський колектив» за ніч перетворився в місто рабів. Як він утік та блукав пустелею і як його врятували мешканці краулера джави. І як за вкрадені кристали він купив у джав мандалорські обладунки. По тому він знищив завдяки обладункам «Шахтарський колектив» і визволив Мос Пелґо. В ущелині їх перестрівають страшенні хижаки. Але вони є домашніми песиками пустельних рейдерів. Мандалорець укладає угоду з таскенськими рейдерами.

Мандалорець укладає угоду між жителями села Мос Пелґо і місцевим кланом Таскенських рейдерів, щоб разом вбити крайт-дракона в обмін на мир між групами. Тусканці прибувають до селища — їх зустрічають озброєною тишею. Разом вони вирушають до печери, обвішані вибухівкою. Злучені сили обкопують вхід в печеру вибухівкою і виманюють крайт-дракона «на живця» — тусканці і жителі селища стають перед печерою дракона. Тусканці постріла з пращ «роздраконюють» дракона — але він повзе назад. Тоді його обстрілюють всі — й дракон кидається з печери. Мандалорець підриває вибухівку — черево найслабше місце дракона. Однак дракон вибивається з вершини гори. Маршал пострілом із базуки привертає увагу крайт-дракона; Мандо просить його захистити Дитя і усуває напарника з поля бою. Сам лишається біля обвішаної вибухівкою в'ючної тварини рейдерів. Дракон їх ковтає і ховається під гору.

Дракон вибивається на поверхню і випльовує Мандо. Мандалорець на льоту підриває вибухівку під черевом дракона.

Мандалорець вирушає з обладунками. Здалеку за ним спостерігає Боба Фетт.

Створення[ред. | ред. код]

Епізод був написаний і зрежисований творцем серіалу Джоном Фавро, це стало його режисерським дебютом в «Мандалорці». Фавро написав більшість епізодів першого сезону, але не міг зняти їх через напружений графік — зі зйомками Короля Лева[1]. Персонаж Кобба Ванта вперше був представлений у романі-трилогії «Зоряні війни: наслідки», опублікованій протягом 2015—2017 років. Чак Вендіг, автор трилогії, не знав про появу Ванта в епізоді і дізнався про це лише після отримання прямих повідомлень та електронних листів[2].

Сприйняття[ред. | ред. код]

«Розділ 9: Маршал» отримав визнання критиків. На «Rotten Tomatoes» серія має рейтинг схвалення 95 % на основі відгуків 80 критиків із середнім рейтингом 8,02/10. Консенсус критиків вебсайту говорить: «З дивовижними поворотами, чудовими розоротами та безліччю турбошвидкісних дій „Маршал“ — це вражаюче повернення для Мандалорця, яке не економить на Малюкові»[3].

Нік Аллен з «RogerEbert.com» високо оцінив послідовність дій крайт-дракона та музику Людвіга Йоранссона.[4]

Ден Фінберг із «Голлівуд-репортер» був збентежений тим, що другий сезон серіалу може стати роздутим або зіпсованим запамороченням від успіху першого сезону, але дійшов висновку: «Результатом для сезону стало його найбільше і, можливо, найцікавіше — розважальність»[5].

Бен Ліндберг із «The Ringer» розкритикував схожість епізоду з попередніми частинами та заявив, що серія «нагадувала поєднання здебільшого епізодів монстрів тижня в середині минулого сезону, які не пролили багато світла на сюжетну лінію»[6].

Алан Сепінволл з «Rolling Stone»: «В серії застосовувалося багато кліше, але таких, які „Мандалорець“ виконує на дуже високому рівні. І тому знайомство з ним стає особливістю, а не помилкою. Це задоволення побачити, як західні архетипи можна так легко відобразити у Всесвіті „Зоряних воєн“».[7]

Кеті Райф з «The A.V. Club»: «Цей спін — це дуже Зоряні війни. Зокрема, тим, що він наголошує на видах, які об'єднуються для загального блага. Це спрацювало на Альянс Повстанців і Татуїн»[8].

Станом на лютий 2021 року на сайті Internet Movie Database серія отримала рейтинг схвалення 8.9 із можливих 10 при 21076 голосів[9].

Знімались[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jon Favreau plans to direct a Mandalorian season 2 episode himself. Архів оригіналу за 13 вересня 2019. Процитовано 27 лютого 2021.
  2. Wendig, Chuck (30 жовтня 2020). Assuming my DMs and emails are correct, it looks like a character I came up with for AFTERMATH is now in MANDALORIAN? That’s pretty awesome. It’s not often characters make the jump from page to screen with SW. Live-action in particular. Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 27 лютого 2021.
  3. «The Mandalorian: Season 2 Episode 1». Архів оригіналу за 15 січня 2022. Процитовано 27 лютого 2021.
  4. Disney+'s The Mandalorian Makes a Valiant Return in Season Two Opener. Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 27 лютого 2021.
  5. 'The Mandalorian' Season 2: TV Review. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 27 лютого 2021.
  6. Did ‘The Mandalorian’ Just Unveil [REDACTED]?. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 27 лютого 2021.
  7. ‘The Mandalorian’ Season 2 Premiere Recap: Cowboys and Aliens. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 27 лютого 2021.
  8. The Mandalorian kicks off season 2 in classic Western style. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 27 лютого 2021.
  9. Chapter 9: The Marshal. Архів оригіналу за 1 січня 2021. Процитовано 27 лютого 2021.

Джерела[ред. | ред. код]