Черепашача п'явка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черепашача п'явка
Ozobranchus jantseanus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Черепашачі п'явки (Ozobranchidae)
Pinto, 1921
Рід: Черепашача п'явка (Ozobranchus)
Quatrefages, 1852
Посилання
Вікісховище: Ozobranchus
Віківиди: Ozobranchus
ITIS: 568840
NCBI: 60944

Черепашача п'явка (Ozobranchus) — єдиний рід п'явок родини Черепашачі п'явки ряду Хоботні п'явки (Rhynchobdellida). Має 4 види. Види між собою сильно схожі, розрізняють їх лише за морфологією та кількістю зябр.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 3,5 до 22 мм. Поєднують примітивні та розвинені ознаки: мають 5-7 пар палецеподних зябр (зменшуються за розміром до задньої частини тіла), спереду є 2 світлочутливих очей. Тіло складається в основному з 2-кільцевих сомітів. Кільця не є однаковими за розміром. Є великі присоски на кожному кінці тіла. Передня присоска не відділена від тулуба. Мають 4 пари яєчок, що з'єднані з різними протоками, до зовнішнього гонопору з еверсифікованим членом, контрольованим м'язовою цибулиною. Гонопор також функціонує як ємність для сперматозоїдів з приєднанням до яєчників.

Забарвлення білувате або рожеве з темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Морські види. Деякі здатні переносити низькі температури. Паразитують переважно на черепах (ектопаразити). Звідси походить їх назва. Зустрічаючись у значних кількостях на черепах насамперед родини морські черепахи, завдаючи їм суттєвої шкоди, а також є носіями вірусу хвороби фібропапіломатоз. Відмічено окремі випадки на капському дельфіні. Висловлюється гіпотеза, що ці п'явки ніколи не залишають свого господаря, але це остаточно не доведено.

Є гермафродитами. Відкладають яйця в коконах на «господаря».

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у північній частині Атлантичного океану.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sawyer, Roy T., Adrian R. Lawler, and Robin M. Oversrteet. « Marine leeches of the eastern United States and the Gulf of Mexico with a key to the species.» Journal of Natural History 9.6 (1975): 633—667.
  • McGowin, Audrey E., et al. «Genetic barcoding of marine leeches (Ozobranchus spp.) from Florida sea turtles and their divergence in host specificity.» Molecular Ecology Resources 11.2 (2011): 271—278.