Шаблон:Воєнні злочини під час війни Росії проти України (2022)/Вплив на екологію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Російські військові злочинці в Україні провокують екологічні катастрофи — обстріляли нафтобазу під Києвом та газопровід у Харкові.

Після захоплення російськими окупантами Чорнобильської атомної електростанції навколо АЕС відзначається перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження. Фахівці пов'язують це з порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки[1].

9 березня виконувач обов'язки генерального директора Чорнобильської атомної електростанції Валерій Сейда сказав в інтерв'ю BBC News Україна, що через бойові дії станція залишилася без електрики. Системи безпеки підтримують за допомогою дизельних генераторів, але палива в них вистачить лише на дві доби. Якщо АЕС залишиться без електрики на довгий час, за словами керівника ЧАЕС, може статися викид радіації в атмосферу.[2]

З 24 лютого Росія завдала збитків українському довкіллю на понад 1,5 трильйона гривень.[3]


  1. У Чорнобильській зоні – найвищий після аварії 1986 року рівень радіації. Укрінформ. 25 лютого 2022. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 5 березня 2022.
  2. Чим загрожує відключення електрики на Чорнобильській АЕС
  3. З 24 лютого Росія завдала збитків українському довкіллю на понад 1,5 трильйона