Шарабан (скринька рибалки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ескіз шарабана рибалки. Тут: 1 — відкидна кришка, оббита м'яким водонепроникним матеріалом для сидіння із петлями (4) і запором (9, 10); 3 — короб для найдрібнішої снасті і приманки; може ділитися на відсіки; у ньому ж можуть переноситися сачок і зимові вудки; 5— більший відділ для пійманої риби; 6 — менший відділ для особистих речей і снасті; 7 — черезплічна лямка; 8 — лючок для вкладання пійманої риби на петлях. Тут не показані додаткові кишені, лямки, сітки, тощо

Шарабан — назва скриньки із лямкою, що її використовують рибалки як валізу для снасті і стільчик при зимовій риболовлі.

Опис[ред. | ред. код]

Це універсальний предмет, що виконує відразу кілька функцій.

  • По-перше — це ящик, куди можна покласти частину рибальських приладь.
  • По-друге — це ємність, куди рибалка складає виловлену рибу.
  • По-третє — це зручний зимовий стільчик, що робить зимову риболовлю більш комфортною.

Саморобний варіант[ред. | ред. код]

Таку скриньку можна купити в магазині, але можна зробити і самому, це не складно[1].

Умільці виготовляють такі скриньки з будь-якого зручного підсобного матеріалу: дерева, фанери, жерсті, дюралі, пластику.

Кришка може бути знімною чи закріпленою на петлях. У будь-якому випадку робиться так, щоб кришка прилягала герметично. Її можна оббити зсередини тканиною. Щоб кришка міцно трималася на ящику потрібно придумати спеціальну засувку, яка при закриванні могла б притягати кришку щільно до каркаса.

Деякі рибалки використовують ящик замість стільчика, тому верх кришки оббивається міцним матеріалом (шкірою) разом з утеплювачем.

Внутрішня частина ящика ділиться на відділення для риби і снастей. Варіант: відділ для снастей обладнується на кришці. Виходить, наче один ящик в іншому, по типу матрьошки.

Якщо скриня зроблена з дерева, її слід покрити водовідштовхувальним лаком, інакше дерево моментально буде вбирати вологу. Крім цього, дерево вбирає і запахи. Якщо його не закрити лаком, то ящик завжди буде пахнути рибою. Отже, покривають лаком як зовнішню, так і внутрішню частину ящика. Покриваються вони не менше 2-х разів. Вибирається лак не смердючий, інакше риба буде завжди відгонити ароматом лакової поверхні.

Огляд пластикових скринь[ред. | ред. код]

Ящики A-Elita, Konger, Тонар Барнаул, Golden Catch і їм подібні — виготовляють з морозостійкого пластику підвищеної міцності. Це однотипні ящики, які мають мінімальні відмінності в конструкції і внутрішнім вмістом, виготовлені різними виробниками.

Ящик Тонар Барнаул, наприклад, двокамерний; дозволяє охайно зберігати рибальські приналежності. У більшій нижній камері можна зберігати вудки, рибу, одяг та інші великі аксесуари для зимової ловлі. У меншій камері, розташованій в кришці ящика, є кілька відділень для зберігання дрібниць. У комплекті до зимової скриньки йде широкий ремінець для зручного транспортування ящика на льоду. Виготовлений з удароміцного, морозостійкого пластику (до — 40 ° С). Не пропускає і не вбирає воду. Надійна кришка ящика має комфортне м'яке сидіння.

Тонар A-Elite Golden Catch
  • Максимальне навантаження — 130 кг
  • Об'єм — 19 л.
  • Розмір ящика: 36 х 39 х 18/23 см.
Плюси — зручна двохкамерна конструкція і велику місткість.
Мінуси — висота самого ящика, яка підійде не для кожного. При виборі слід враховувати зріст рибалки[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рыболовный ящик для зимней рыбалки своими руками. Архів оригіналу за 26 лютого 2019. Процитовано 25 лютого 2019.
  2. Обзор рыболовных ящиков для зимней рыбалки. Архів оригіналу за 26 лютого 2019. Процитовано 25 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]