Шугомірна рейка Добринського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шугомірна рейка Добринського — один з двох найрозповсюдженіших варіантів вітчизняних шугомірних рейок. Гідрометричний прилад конструкції Добринського, призначений для вимірювання товщини шуги на постах де регулярно фіксуються та спостерігаються льодові явища. На постах де льодові явища спостерігаються рідко може використовуватись як додатковий прилад. Зазвичай застосовується для вимірювання шуги середньої щільності та за товщини шару не більше 4 м.

Особливості будови[ред. | ред. код]

Являє собою жердину: діаметром 5-7 см, завдовжки до 5 м. Розмітка поділяється дециметрами. Має металеву вилку-наконечник, до якої прикріплені дві плоскі пластини завдовжки 40 см. Пластини розміщені горизонтально під прямим кутом до жердини. Кут між обома пластинами становить 20-30°.

Використання[ред. | ред. код]

Для того щоб виміряти товщину шуги на місці спостереження, рейку Добринського занурюють у лунку до виходу її за нижню поверхню шуги. Нижню поверхню шуги визначають за швидкістю занурення рейки. Потім рейку повертають на 100–120°, підтягують вверх до упору її в масу шуги і заміряють товщину останньої. Ще раз повертають рейку на 100–120° і проводять заміри товщини шуги. Після проведення декількох точних замірів рейку виймають з лунки та визначають середній арифметичний показник товщини шуги отриманий з проведених записів.

Література[ред. | ред. код]

  1. Пустовойт С. П. Гідрометрія. — К: Вища школа, 1974. 208 с.