Щоденник Глумова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щоденник Глумова
рос. Дневник Глумова
Жанр комедія
Режисер Сергій Ейзенштейн
Продюсер Ханжонков Олександр Олексійович
Сценарист Сергій Ейзенштейн
У головних
ролях
Григорій Александров
Олександр Антонов
Оператор Борис Франциссон
Кінокомпанія Держкіно
Тривалість 5 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1923
IMDb ID 0013992

«Щоденник Глумова» (рос. «Дневник Глумова») — радянський німий короткометражний кінофільм 1923 року, перший фільм режисера Сергія Ейзенштейна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм складається з трьох частин, кожну з яких показували в різні моменти постановки. Перша частина починається з Ейзенштейна, що знімає капелюха і вітально махає рукою, на тлі плаката з анонсом постановки; потім показано Григорія Александрова в ролі Глумова, на тлі цього ж плаката, й інших героїв, які роблять комічні гримаси. Однак існує думка, що ця частина насправді мала бути показаною в кінці постановки, а не на її початку.

Друга частина розповідає про те, як був вкрадений щоденник Глумова. Вона була безпосередньо пов'язана з постановкою, оскільки актор, що вибігає зі сцени, з'являвся на екрані, де він повз по фасаду будівлі, в якому і проходила постановка. Потім він забирався в літак, вистрибував з нього, приземляючись в автомобіль, який підвозив його до дверей театру. Після чого актор (вже в реальності) повертався на сцену, несучи в руках котушку з кіноплівкою.

Третя частина метафорично показувала зміст щоденника Глумова за допомогою техніки стоп-камери, схожої з тією, що використовувалося в ранніх фільмах Жоржа Мельєса. Фільм закінчувався сценою весілля Глумова і Марійки, де вони показували іншим героям дулю у відповідь на прохання позичити грошей.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]