Ґутрум II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґутрум II
Народився невідомо
Помер близько 918
Національність дани
Діяльність феодал
Титул король Східної Англії
Термін 902918 роки
Попередник Етельвольд II
Наступник приєднано до Вессексу

Ґутрум II (давн-англ. Guthrum II; ? — близько 918) — король Східної Англії у 902918 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового данського роду. Про дату народження та молоді роки нічого невідомо. Брав участь у військовій кампанії 901—902 років під проводом Етельвольда II, короля Йорвіку та Східної Англії. Після смерті останнього у 902 році Ґутрума обрано новим королем Східної Англії.

З самого початку панування відновив владу вікінгів у Кенті та зміцнив в своєму королівстві. Було укріплено Лондон. Водночас Ґутрум II жадав реваншу у війні проти королівства Вессекс.

У 905 році було розпочато військову кампанію проти Едуарда Вессекського. Проте того ж року король Східної Англії зазнав поразки у Кенті й був змушений укласти у 906 році у містечку Тіддінгфорд мирну угоду з королем Едуардом. Якими були умови миру, невідомо, але, ймовірно, жодних певних гарантій та зобов'язань ані з одного, ані з іншого боку він не містив.

Після цього було укладено з Гальфданом II, королем Йорвіку, спрямований проти Вессексу та Мерсії. Втім у битві при Теттенголлі війська данів у союзі з бритським королівством Гвінед зазнало поразки. Внаслідок цього становище Ґутрума II в Східній Англії значно ускладнилося.

Король Східної Англії багато зробив задля відновлення своєї потуги. Але його союзники з королівства Йорвіку поринули у протистояння та боротьбу данів з норманами. 914 року було втрачено фортецю Бедфорд, де правив союзний Ґутруму II ерл Туркетель. Водночас супротивник — Вессекс — розпочав політику зведення потужних фортець-бургів на кордонах зі Східною Англією. До 917 року володіння Східної Англії опинились в оточенні фортець англосаксів. Спроби Ґутрума II з королівством Йорвіком захопити деякі з бургів зазнали невдачі. У битві при Темпсдорфі дани на чолі з королем зазнали поразки від Вессексу, в якій Ґутрум загинув.

У 918 році коли Вессекс перейшов у наступ, дани не змогли довго чинити гідного спротиву й зазнали поразки. Східну Англію приєднано до Вессексу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dumville, D.N. (1998) Kings, Currency, and Alliances: History and Coinage of Southern England in the Ninth Century (англ.)