Клевозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клевозавр
Череп клевозавра бразильського
Череп клевозавра бразильського
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Родина: Гатерієві (Sphenodontidae)
Рід: Клевозавр (Clevosaurus)
Swinton, 1939
Clevosaurus
Swinton, 1939

Клевозавр (лат. Clevosaurus) — вимерлий рід рептилій з родини Sphenodontidae (Гатерієві), відомий з тріасових і юрський покладів Нової Шотландії, Великої Британії, (Clevosaurus bairdi) і Юньнаня (Clevosaurus mcgilli). Clevosaurus був майже у всьому схожий на сучасну гатерію. Ці два роди відрізняються лише деякими особливостями будови зубів і анатомією черепа, а також розміром.

Опис[ред. | ред. код]

Clevosaurus був менший, ніж сучасна гатерія. Clevosaurus, можливо, їв рослини, а також комах. Ця теорія була створена на основі форми зубів. Викопний Clevosaurus, а також інші гатерії, ранні ссавці і динозаври були знайдені в стародавніх печерних системах Великої Британії. Зараз вважається, що клевозавр був поширений по всій Пангеї.

Деякі скам'янілості з Південної Америки, знайдені в 2006 році в геопарку Paleorrota, були виділені в новий вид клевозавр бразильський (лат. Clevosaurus brasiliensis). Один з нових видів роду був названий Clevosaurus sectumsempra в честь заклинання з книги про Гаррі Поттера.

Вид Clevosaurus sectumsempra, ймовірно, жив у відносно ворожому для нього середовищі, оскільки у знайдених особин присутня велика кількість заживших переломів. Можливо, що тварини билися один з одним через малу кількість їжі або, можливо, вони полювали один на одного, від чого ламалися кістки, проте деякі особини виживали і їх зламані кістки зцілювалися. У тварини були зуби, які постійно самі загострювалися, що й знайшло своє відображення в його назві. У перекладі з латині «sectumsemper» означає «завжди ріжучий». Це також відсилання до персонажа Северуса Снейпа з книг про Гаррі Потера, який створив заклинання під назвою «sectumsempra».

Джерела[ред. | ред. код]