Farlowella gracilis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Farlowella gracilis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Farlowella
Вид: Farlowella gracilis
Regan, 1904
Посилання
Вікісховище: Farlowella gracilis
Віківиди: Farlowella gracilis
МСОП: 49830096

Farlowella gracilis (Фарловелла струнка) — вид риб з роду Farlowella родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Інша назва «сомик-голка».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 25,5 см. Голова і тулуб дуже тонкі й витягнуті. Ніс довгий, витончений, на кінці куляподібне потовщення. Очі невеличкі. Рот являє собою присоску. Спинний, грудний, анальний плавці трикутної форми, великі, добре розвинуті. Хвостове стебло дуже тонке і довге. Хвостовий плавець нагадує роздвоєний батіг, завершується подовженими нижньою і верхньою лопатями, крайні промені ниткоподібні.

Спина сіра, боки бежеве, прикрашені нечіткими плямами. Черево сіре або жовтувате. Від кінчика носа до лопатей хвостового плавця проходить темна смуга. На плавцях є окремі темні плямочки. Самиці блідніші за самців.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Демерсальна риба. Зустрічається в річках зі швидкою течією і непрозорими водами на кам'янистих ґрунтах. Вдень ховається в укриттях. Активна в присмерку та вночі. Живиться переважно водоростями, рідше дрібними водними організмами.

Статева зрілість настає у 1,5-2 роки. Самиця відкладає ікру на відкритій місцині, чіпляючи до каміння та іншої поверхні. Самець піклується про кладку. У 2 місяці мальки починають годуватися як дорослі.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річки Какета та нижній частині річки Амазонка.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, C.J. Jr., 2003. Loricariidae — Loricariinae (Armored catfishes). p. 330—350. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre EDIPUCRS, Brasil