GlassFish

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GlassFish
Файл:GlassFish logo.gif
Тип сервер застосунків
Розробник Oracle Corporation (початковий код від Sun Microsystems)
Стабільний випуск 4.1 (9 вересня 2014; 9 років тому (2014-09-09))
Платформа Java (платформа програмного забезпечення) і Java EE
Операційна система крос-платформовий
Мова програмування Java
Доступні мови англійська
Ліцензія Common Development and Distribution License & GNU General Public License
Онлайн-документація eclipse-ee4j.github.io/glassfish/docs/
Репозиторій github.com/eclipse-ee4j/glassfish
Вебсайт glassfish.java.net

GlassFishсервер застосунків з відкритим сирцевим кодом, який реалізує специфікації Java EE. Спочатку розроблений Sun Microsystems, після поглинання цієї компанії спонсорується корпорацією Oracle. Актуальна версія платформи називається Oracle GlassFish Server (або GlassFish Server Open Source Edition[1]) Код GlassFish поширюється під двома ліцензіями: CDDL v1.0 і GPL v2.

Історія[ред. | ред. код]

Цей проєкт стартував 6 липня 2005. 4 травня 2006 , проєкт GlassFish випустив першу версію, з підтримкою специфікацію Java EE 5. 8 травня 2007 анонсовано проєкт SailFin[2] на конференції JavaOne як підпроєкт проєкту GlassFish. Проєкт SailFin націлений на додавання функціональності протоколу Session Initiation Protocol (SIP) у сервлети GlassFish[3].

17 вересня 2007 спільнота GlassFish випустило 2-ю версію (також відому як Sun Java System Application Server 9.1) з повною підтримкою промислової кластеризації, Microsoft-взаємодіючих вебсервісів, кращими результатами в тестах продуктивності SPECjAppServer.

В основу GlassFish лягли частини коду Java System Application Server компанії Sun і ORM TopLink (рішення для зберігання Java об'єктів в реляційних БД, надане Oracle). Як сервлет-контейнер у ньому використовується модифікований Apache Tomcat, доповнений компонентом Grizzly, що використовують технологію Java NIO.

Актуальна 4-я версія GlassFish з повною підтримкою специфікацій Java EE 7.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Включення виразу "Open Source Edition" до назви продукту сигналізує про припинення його комерційної підтримки, про що було заявлено Oracle в листопаді 2013 року. Користувачам, які потребують комерційної підтримки, рекомендовано використовувати продукт Oracle WebLogic Server.
  2. Домашня сторінка проєкту SailFin [Архівовано 11 липень 2007 у Wayback Machine.](англ.)
  3. The Java Community Process(SM) Program — JSRs: Java Specification Requests — detail JSR# 289 [Архівовано 6 серпня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Oracle