Helobdella europaea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Helobdella europaea

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Пласкі п'явки (Glossiphoniidae)
Підродина: Haementeriinae
Рід: Helobdella
Вид: Helobdella europaea
Kutschera, 1987
Посилання
Вікісховище: Helobdella europaea
Віківиди: Helobdella europaea
NCBI: 270691

Helobdella europaea (європейська пласка п'явка) — вид п'явок роду Helobdella з підродини Haementeriinae родини Пласкі п'явки. Синонім — Helobdella papillornata.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина становить 11 мм. За молекулярними характеристиками схожа на Helobdella triserialis. Голова закруглена, середня частина доволі широка, спереду дещо звужена, остаточно звужується на задньому кінці, де присутня малесенька присоска. Має 1 пару очей. Наділена 2 присосками.

Забарвлення жовтувате з малюнком з чорних цяток, що проходять 5 рядками по тілу. Найбільші цятки розташовано у середньому рядку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у річках та струмках з повільною течією і стоячих водах. Доволі добре адаптується до нового середовища. Живиться переважно водними равликами, а також олігохетами, зокрема представниками роду Tubifex, личинками комарів Chironomus. Олігохетами та личинками живляться молоді особини. Харчування відбувається 1—2 рази на день. Використовує свою передню присоску, щоб схопити здобич. Полює із засідки. Своїм хобітком проникає в отвір мушлі, всмоктуючи м'які тканини. Для споживає залишається неактивною протягом 6—24 годин. Молоді особини харчуються групами біля батьків.

Парування відбувається при досягненні розміру у 6 мм (у віці 3—4 місяці). Відкладається від 20 до 70 тендітних яєць. Кокони прикріплюються безпосередньо до черева самиці. Інкубаційний період триває близько 2 тижнів. Піклуються про народжених п'явчат, які залишаються прикріпленими до самиці протягом 3 тижнів. Через 2 місяці стають самостійними й залишають матір.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширена в Північній Америці (вважається місцем походження цієї п'явки), Європі, Австралії, Нової Зеландії, Південній Африці, на Гавайських островах, США (штат Каліфорнія) та Тайвані. Є інвазійним видом, що поступово поширюється новими континентами.

Джерела[ред. | ред. код]