Helobdella stagnalis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Helobdella stagnalis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Хоботні п'явки (Rhynchobdellida)
Родина: Пласкі п'явки (Glossiphoniidae)
Підродина: Haementeriinae
Рід: Helobdella
Вид: Helobdella stagnalis
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Helobdella stagnalis
Віківиди: Helobdella stagnalis

Helobdella stagnalis — вид п'явок роду Helobdella з підродини Haementeriinae родини Пласкі п'явки. Інші назви "п'явка двоока", «клепсіна двоока», «герпоблелла ставкова», «п'явка пластинконоса».

Опис[ред. | ред. код]

Досягає довжини 8-12 мм і ширини 2-4 мм. Тіло широке, коротке, сплощено в спинно-черевному напрямку. Передня частина (голова) доволі широка з великою присоскою. Поступово звужується на заднього кінця. Має 1 пару досить великих очей. Звідси походять одна з її назв. На спині між 12-м і 13-м сегментами розташовано округлу пластинку.

Забарвлення сірувато-біле, вкрито великою кількістю бурих цяток на спинний поверхні. Спинна пластинка має жовтий або коричневий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Належить до мезосапробних червів. Зустрічається в стоячих і проточних водоймах (мілководних потоках і озерах, ставках та річках). Воліє триматися каміння, гнилого листя, водних рослин. Дуже рухлива, що полегшує їй напад на здобич. У той же час завдяки своїй рухливості вона значно частіше потрапляє в шлунки риб. Живиться личинками водних комах, хробаками, личинками рівноногих ракоподібних, молюсків та амфібіонтних комах, яких заковтує цілком.

Процес парування й розмноження відбувається в липні—серпні. Наступної весни ще раз відкладає яйця і гинуть. В одній кладці, що знаходяться в 2 коконах, може бути від 7 до 37 яєць. Кокони носить на череві. Зростає дуже швидко.

Тривалість життя 1 рік.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширена в Європі, Азії (Японія, Корейський півострів, практично весь Китай, Індія, Непал), Північній Африці, Північній та Південній Америці (насамперед Бразилія, Парагва).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sawyer, Roy T. (1986), Leech Biology and Behaviour, vol. 2
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.. Species 2000: Reading, UK.. Retrieved on 24 september 2012.