Великоока акула австралійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hemigaleus australiensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Великоока акула австралійська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Великоокі акули (Hemigaleidae)
Рід: Великоока акула (Hemigaleus)
Вид: Великоока акула австралійська
Hemigaleus australiensis
White, Last & Compagno, 2005

Посилання
Вікісховище: Hemigaleus australiensis
Віківиди: Hemigaleus australiensis
МСОП: 161539
NCBI: 495856

Великоока акула австралійська (Hemigaleus australiensis) — акула з роду Великоока акула родини Великоокі акули. Інша назва «австралійська акула-ласиця».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1,1 м. Середні розміри зазвичай досягають 1 м. Голова подовжена. очі великі, з мигательною перетинкою. За ними розташовані маленькі бризкальця. Рот помірно широкий. На верхній щелепі розташовано 28-30 робочих зубів. На нижній — 46-52. Останні на відміну від зубів верхньої щелепи гладенькі та вузькі. Зуби на верхній щелепі мають боковий нахил до кутів пащі, низку додаткових верхівок на однієї зі сторін. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб стрункий, помірно щільне. Осьовий скелет нараховує 112—121 хребців. Грудні плавці помірно широкі, серпоподібні. Має 2 спинних плавця, з яких перший майже у 2 рази більше за задній. Передній спинний плавець широкий, розташований між грудними та черевними плавцями. Задній спинний плавець — дещо позаду анального. Хвостовий плавець гетероцеркальний, верхня лопать доволі довга.

Забарвлення спини сіро-буре або сіро-коричневе. Черево має білуватий колір. Кінчик заднього спинного плавця темного кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах до 170 м. Зустрічається в прибережних водах, шельфових районах материка й островів. Воліє до бухт та лагун. Живиться переважно кальмарами, каракатицями, дрібними восьминогами, менше — невеличкою костистою рибою та донними безхребетними.

Статева зрілість настає при розмірах 60-65 см. Вагітність триває до 6 місяців. Самиця народжує від 1 до 19, зазвичай 8, акуленят завдовжки до 30 см народження дитинчат відбувається 2 рази на рік.

Є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля північного узбережжя Австралії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Stevens, J.D.; Cuthbert, G.J. (1983). «Observations on the Identification and Biology of Hemigaleus (Selachii: Carcharhinidae) from Australian Waters». Copeia 1983 (2): 487—497.