Борщівник Мантегацці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heracleum mantegazzianum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Борщівник Мантегацці
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Рід: Борщівник (Heracleum)
Вид:
Борщівник Мантегацці (H. mantegazzianum)
Біноміальна назва
Heracleum mantegazzianum
Sommier & Levier, 1895

Борщівник Мантегацці (Heracleum mantegazzianumm) — рослина роду борщівник, найбільший представник родини окружкові, принаймні в межах Євразії (більшими за нього виростає тільки Північно-американський борщівник велетенський. Природний ареал борщівника Мантегацці знаходиться в межах гір Малого Кавказу. Раніше вирощувався в країнах Західної Європи як декоративна рослина, але здичавів і поширився за межі розплідників.

Опис рослини[ред. | ред. код]

Борщівник Мантегацці за зовнішнім виглядом дуже схожий на борщівник Сосновського, але має більш високе стебло (іноді до 6 метрів) і більш вузьке, та глибше посічене листя. Діаметр стебла зазвичай 5-10 см, він часто пурпуровий або з пурпуровими плямами. Листя густо-зелені, до 3 м довжиною, 3-5-роздільні, з пір'ястими сегментами. Суцвіття — складний зонтик з 30-150 променями, складається з білих квіток, число яких на одній рослині може перевищувати 80 000. Цвіте в червні-серпні. Овальні плоди, спочатку зеленого кольору, в міру дозрівання висихають, стають більш щільними і набувають коричневого забарвлення, на них з'являються набряклі коричневі маслянисті прожилки. Як і у інших зонтичних, у борщівника Мантегацці плід — двосім'янка. Важливою діагностичною ознакою цього виду є відсутність на плодах волосків, за чим його можна відрізнити від борщівника Сосновського. Як і інші борщівники, є монокарпіком, тобто цвіте всього один раз в житті і відмирає відразу після дозрівання плодів.

Відмінності в морфології[ред. | ред. код]

Гігантські інвазійні борщівники мають ряд відмінностей в морфології, завдяки яким можна розрізнити: це будова листків та стебла, максимальна висота рослин в період цвітіння та будова плодів. Так листки Heracléum sosnówskyi зазвичай трійчасторозділені, рідше перисті, окремі лопаті листкової пластинки еліптичні, розрізи на них неглибокі. Натомість в Heracléum mantegazziánum листки частіше пальчасто- чи перисто–розділені, їх окремі лопаті видовжені, вузькі, розрізи на них значно глибші і часто доходять до центральної жилки.

Під час цвітіння рослини Heracléum sosnówskyi зазвичай виростають до 1 — 3 м і рідко до 3,5, в той же час висота квітучих Heracléum mantegazziánum складає від 2 до 4 і більше метрів.[1][2] Двосім'янки борщівника Сосновського еліптичні та запушені, а в борщівника Монтегацці округлі та не запушені.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення у Європі, станом на 2005р.

Первинний ареал включає в себе гори Кавказу на території Грузії Вірменії та Азербайджану.

Борщівник Мантегацці — класичний приклад інвазивного виду. У XIX столітті рослину завезли до Великої Британії, де вирощували як декоративну. Однак потім вона поширилася майже по всій Західній Європі і дісталося навіть до США. В Україні вид відмічений в Криму на Волині та в Львівській області.

Небезпека для людини[ред. | ред. код]

Борщівник Мантегацці не просто злісний бур'ян. Ця рослина також виділяє токсичні фуранокумаріни, які на сонячному світлі викликають сильні опіки. Через це рекомендується оберігати дітей від заростей борщівника Мантегацці. У багатьох країнах Західної Європи та США розгорнута боротьба з його поширенням.[3][4][5][6]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MacDonald, Francine; Anderson, Hayley (May 2012). Giant Hogweed (Heracleum mantegazzianum): Best Management Practices in Ontario (PDF). Ontario Invasive Plant Council, Peterborough, ON. Архів оригіналу (PDF) за 22 червня 2017. Процитовано 1 вересня 2018.
  2. Stace, C. A. (2010). New Flora of the British Isles (вид. Third). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. с. 450. ISBN 9780521707725.
  3. Giant Alien. Giant Alien Project, project no. EVK2-CT-2001-00128, European Union. Архів оригіналу за 3 жовтня 2016.
  4. Giant alien — Result In Brief. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 4 липня 2018.
  5. Giant Hogweed (Heracleum mantegazzianum) – A pernicious invasive weed: Developing a sustainable strategy for alien invasive plant management in Europe. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 4 липня 2018.
  6. List of Invasive Alien Species of Union concern. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 4 липня 2018.