Java Classloader

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Java Classloader (дослівно завантажувач класів Java) є частиною Java Runtime Environment, що динамічно завантажує Java класи в Java Virtual Machine.[1] Зазвичай класи завантажуються тільки за запитом (англ. on demand). Завдяки цьому, Java рантайм не має необхідності знати про файли і файлові системи, оскільки це делеговано завантажувачу класів.

У мові Java, бібліотеки, як правило, упаковані у файли Jar. Бібліотеки можуть містити об'єкти різних типів. Найважливішим об'єктом є клас. Java Classloader відповідальний за знаходження бібліотек, прочитання вмісту та завантаження класів що містяться в бібліотеках. Часто завантаження класів здійснюється на вимогу.

Процес завантаження класів[ред. | ред. код]

Кожен клас Java повинен бути завантажений завантажувачем класів. Коли JVM стартує, три завантажувачі класів використовуються:

  1. Bootstrap завантажувач класів
  2. Extensions завантажувач класів
  3. System завантажувач класів

Bootstrap завантажувач класів завантажує бібліотеки ядра Java(<JAVA_HOME>/lib директорія). Цей завантажувач класів, є частиною ядра JVM, написаний в придатному для цієї операційної системи коді.

Extensions завантажувач класів завантажує код в директорії <JAVA_HOME>/lib/ext чи в іншій директорії, яка прописана у параметрі java.ext.dirs. Імплементаця в sun.misc.Launcher$ExtClassLoader.

System(системний) завантажувач класів завантажує класи що розташовані за шляхом java.class.path, який мапується CLASSPATH системною змінною. Імплементований класом sun.misc.Launcher$AppClassLoader.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mcmanis, Chuck (1 жовтня 1996). The basics of Java class loaders. JavaWorld. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 13 липня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]