Kraina Grzybów TV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kraina Grzybów TV(Країна Грибів ТВ) — польський мистецький витвір, створений Віктором Стрибогом [1][2], який є інтернет-каналом на YouTube [3]. Основним елементом Kraina Grzybów є онлайн-серіал під назвою Poradnik uśmiechu(Порадник усмішок) [4]. Завдяки субтитрам на різних мовах, серед яких були англійська, німецька, російська та інші, програма набула популярності в багатьох країнах.

Опис сюжету

[ред. | ред. код]

«Poradnik uśmiechu» - це програма, яка не має одного строгого сюжету. В основу повісті покладено тему грибів і невизначеної титульної країни, в якій знаходиться головна героїня — дівчинка-підліток Агатка [4]. У ньому проводиться уявна освітня програма під назвою «Poradnik uśmiechu» на вигаданому телеканалі Kraina Grzybów TV [4]. Допомічниця Агатки — анімована білка, на ім'я Малгося, яка має альтер-его, на ім'я Тойфель (нім. "Teufel" (Диявол) [4].

Програму переривають вставки з анонімними для глядача висловлюваннями матері Агатки. Історію доньки та неможливість встановити з нею контакт вона пояснює незрозумілим для глядача фактом з минулого [4]. Маленькі дівчатка з'являються тільки у деяких епізодах — Кароліна, Юстинка і Хатшепсут з Битома, і дорослий чоловік з псевдонімом «Джинсовик». Глядач має можливість дізнатися про сюжет за допомогою п'яти повноцінних епізодів і коротших, тематичних епізодів, розміщених на каналі.

Характеристика

[ред. | ред. код]

Серія «Порадник усмішок» з побічним контентом є прикладом роботи в галузі гаунтології [4], стилізованої під VHS-записи 1980-х або 1990-х років [4], в оформленні creepypasty [4]. Епізоди оформлені як навчальне дитяче шоу [5], але має власний сюжет і персонажів. Перший епізод, пт. «Jak skutecznie jabłko(Як правильно яблуко)» був розміщений на YouTube 23 грудня 2013 року [6]. Кожен епізод має на меті представити рішення певної проблеми, однак з часом обговорюються не пов’язані між собою питання. Важливим елементом знайомства з серіалом є той факт, що до прем'єри фінальних титрів, тобто до 9 квітня 2017 року, ні акторський склад, ні творча сторона серіалу не були відомі. Творець і актори протягом усього часу створення серіалу не були публічними особами [7].

Мова, яку використовують персонажі та автор у соціальних мережах, є незв’язною та хаотичною, а створене візуальне повідомлення разом з анімованими вставками є психоделічним, що має на меті ввести глядача в стан тривоги [8]. Крім того, епізоди переповнені уривками з американських і радянських навчальних фільмів 1950-1970-х років на такі теми, як ядерний, кулінарний і медичний спосіб життя.[9].

За 3,5 роки існування проєкту вийшло п'ять повних випусків програми «Poradnik uśmiechu» (не враховуючи побічних епізодів) [10], окрім третьої, окрема програма під назвою «Грибні мелодії», де представлена пісня Каролінки «Балада в ритмі джинс». Твір співав сам автор, але його голос був перероблений [11].

Третя частина Пораднику Усмішок була анонсована її творцем, однак вона не побачила світ, оскільки більша частина її дизайнерського матеріалу, з якого вона мала бути зроблена, була втрачена за загадковими обставинами [11].

Автор також опублікував кілька сторінок книги «W Krainie Grzybów(У Країні Грибів)» вигаданої письменниці Зофії Копитланкі [4], чиї цитати також фігурували в другому та четвертому епізодах «Пораднику Усмішок», але весь її зміст так і не вийшов на публіку.[4].

Smile Guide: The Apple Escape

[ред. | ред. код]

Також існує безкоштовна комп’ютерна гра англійською мовою Smile Guide: The Apple Escape, випущена 24 серпня 2016 року на платформі itch.io, головною героїнею якої є Агатка [12]. Він також має характерний гаунтологічний стиль.

Реклама «Ноги удачі не в рахунок».

[ред. | ред. код]

Віктор Стрибог у 2014 році, тобто під час проєкту, також взявся за створення реклами для магазину одягу Ви тут не стояли. Ролик, хоч і не має нічого спільного з «Порадником Усмішок», проте в стилі Країни Грибів. У кінці реклами також є підпис вигаданої телестудії Kraina Grzybów у Варшаві [13].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Antyfonie TVP – VOD {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)
  2. Jest to pseudonim artystyczny mgr. Wiktora Kołowieckiego.
  3. KrainaGrzybowTV (пол.)
  4. а б в г д е ж и к л Sezon grzybowy / Media / dwutygodnik.com (пол.)
  5. Kraina grzybów / Obyczaje / dwutygodnik.com (пол.)
  6. https://www.youtube.com/watch?v=D_h2G6QMMjA&feature=youtu.be. {{cite episode}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  7. https://www.youtube.com/watch?v=QVwlLMSgcfo&feature=youtu.be. {{cite episode}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  8. Co kryje Kraina Grzybów?, 9 травня 2017, архів оригіналу за 9 травня 2017, процитовано 24 вересня 2022
  9. Wykorzystane materiały:
    • Stay Safe, Stay Strong: The Facts About Nuclear Weapons (1960)
    • CONELRAD Rural Civil Defense TV Spots, 1965
    • Steaks for Dinner – 1960s – Beef, Cattle & Cuts on the Grill
    • Practical Dreamer (1957)
    • Biology of Reproduction – 1960s
    • This is color
    • American look
    • Cockroaches – Species, Lifecycle of the Roach – How to Kill Roaches
    • Fairy Godmother of Hair and Nail Care – Wash Your Hair Every Week!
    • 1950’s Beauty Guide – Haircare
    • Naturally... A Girl Personal Products Company, 1973
    • How To Buy Meat
    • Experiments in the Revival of Organisms.
  10. KrainaGrzybowTV (пол.)
  11. а б r/krainagrzybow – Hi, I'm Wiktor Stribog – creator of KrainaGrzybowTV. Ask me anything and I will answer SOME of it. (англ.)
  12. SMILE GUIDE: the apple escape by KrainaGrzybowTV (англ.)
  13. https://www.youtube.com/watch?v=RcJnnpTcDFU. {{cite episode}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)