Linta be

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Linta)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Linta be
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Підряд: Erpobdelliformes
Родина: Salifidae
Рід: Linta
Westergren & Siddall, 2004
Вид: Linta be
Westergren & Siddall, 2004
Посилання
Вікісховище: Linta be
Віківиди: Linta be
NCBI: 308547

Linta be — монотипний вид п'явок роду Linta родини Salifidae підряду Erpobdelliformes ряду Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida). Раніше рід відносили до родини Haemopidae. Назва роду походить від малагасійського слова, що означає водяних хробаків (п'явок), а виду від слова «be», тобто «великий», «дуже багато».

Загальна довжина досягає 35 мм. Тіло циліндричне, хробакоподібне, складається з 5-кільцевих сомітів (кожен такий соміт складається з 6 кілець, відповідно загалом п'явка поділена на 30 кілець). Має 5 пар очей: 1 і 2 пара розташовані з боків, розділені 2 кільцями; від 2 пари через 2,5 кільця розташована 3 пара, що міститься на борозні; 4 пара очей відділена від 3-ї у 2,5 кільця, розташована на кільці; 5 пара відділена від 4-ї на 4,5 кільця. Усі ці пари розташовано за параболічною дугою. Горлові фарінгельні стілети (м'язові утворення від рота до шлунка) подвоєні, невеличкі. Чоловічі гонотопи (спарювальні органи) розташовано на 12 кільці (спермасті протоки товсті і довгі, сягаючи 15 кільця), жіночі — на 13 кільці. Особливістю є наявність залозистої тканини в гонопорах. Водночас відсутні додаткові копулятивні пори. Анус розташовано на 27 кільці.

Забарвлення спини коливається від червоно-коричневого до темно-сірого кольору.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Зустрічається у струмках та невеличких річках у гірські місцині. Тримається каміння та водяних рослин. Є бентосним хижаком, що полює на дрібних водних безхребетних, яких заковтує цілком.

Парування і розмноження цієї п'явки ще достеменно не вивчено.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Є ендеміком Мадагаскару, зустрічається в регіоні Анузі.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Westergren, S.; Siddall, M.E. 2004: Two new species of salifid leeches (Arhynchobdellida: Erpobdelliformes: Salifidae) from South Africa and Madagascar. American Museum novitates, (3456): 1–6