Смугаста акула атлантична

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Paragaleus pectoralis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смугаста акула атлантична

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Великоокі акули (Hemigaleidae)
Рід: Смугаста акула (Paragaleus)
Вид: Смугаста акула атлантична
Paragaleus pectoralis
(Garman, 1906)

Посилання
Вікісховище: Paragaleus pectoralis
Віківиди: Paragaleus pectoralis
ITIS: 160596
МСОП: 161707
NCBI: 1213703

Смугаста акула атлантична (Paragaleus pectoralis) — акула з роду Смугаста акула родини Великоокі акули. Інші назви «жовтосмуга акула», «маленька тигрова акула», «атлантична акула-ласиця».

Опис[ред. | ред. код]

загальна довжина досягає 1,38 м. Середні розміри становлять 90-100 см. Голова помірно довга. Очі великі, овальні, горизонтальної форми, з мигальною перетинкою. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Рот довгий, має серпоподібну форму. На верхній щелепі розташовано 26-30 робочих зубів. Вони широкі з боковими верхівками, мають боковий нахил до кутів рота. На нижній щелепі розташовано 27-33 робочих зубів, які вузькі, з рівними крайками. Тулуб тонкий. Шкіряна луска дрібна, овальна, щільно розташовано, іноді частково накладається одна на одну. На кожній лусочці присутні 5 поздовжніх хребтів, що закінчуються зубчиком. Грудні плавці довгі й загострені. Має 2 спинних плавця. Перший спинний плавець широкий, розташований у передній частині черевних плавців. Задній спинний плавець складає ⅔ розміру переднього плавця. Задній розташовано трохи попереду анального плавця. Хвіст вузький. Хвостовий плавець гетероцеркальний, з великою верхньою лопатю, кінчик якої вузький та закруглений.

Забарвлення спини світло-сіре з бронзовим відливом. Черево має білий колір. З боків, у всю довжину тіла, присутні жовті смуги.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах до 100–110 м, на континентальному шельфі. Полює на здобич біля дна. Живиться переважно кальмарами та невеликими восьминогами, іноді дрібними костистими рибами.

Статева зрілість у самців настає при розмірі 80 см, самиць — 75-90 см. Це живородна акула. Самиця народжує від 1 до 4 акуленят завдовжки 40-47 см.

Є об'єктом промислового вилову.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Атлантичному океані: від північного узбережжя Марокко до Анголи, інколи зустрічається у північних водах Намібії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2006). «Paragaleus pectoralis» in FishBase. may 2006 version.