Postfix

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Postfix
The Postfix logo
Тип агент передачі пошти
Автор Wietse Venemad
Розробник Вієтс Венема та багато інших
Стабільний випуск 3.2 (28 лютого 2017; 7 років тому (2017-02-28))
Операційна система крос-платформовий
Мова програмування C[1]
Ліцензія [GPL v2] https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License
Онлайн-документація postfix.org/documentation.html(англ.)
manpages.debian.org/bullseye/postfix/postfix.1.en.html(англ.)
Репозиторій github.com/vdukhovni/postfix
Вебсайт www.postfix.org

Postfixвільний агент передачі пошти (MTA — mail transfer agent).

Postfix створений як альтернатива Sendmail. Вважається, що Postfix швидше працює, легший в адмініструванні, захищеніший і, що важливо, сумісний з Sendmail.

Спочатку Postfix був розроблений Вієтсом Венема (Wietse Venema) в той час, коли він працював у Дослідницькому центрі імені Томаса Ватсона компанії IBM. Перші версії програми стали доступні в середині 1999.

Postfix відрізняється продуманою модульною архітектурою, яка дозволяє створити дуже надійну і швидку поштову систему. Так, наприклад, привілеї root потрібні тільки для відкриття порту (TCP 25 порт), а демони, які виконують основну роботу, можуть працювати непривілейованим користувачем в ізольованому (chroot) оточенні, що дуже позитивно позначається на безпеці.

Архітектура Postfix виконана в стилі UNIX, де прості програми виконують мінімальний набір функцій, але виконують їх швидко та надійно. При простої поштової системи непотрібні демони можуть припиняти свою роботу, вивільняючи тим самим пам'ять, а при необхідності знову запускаються майстер-демоном.

Також варто відзначити простішу і зрозумілішу конфігурацію в порівнянні з Sendmail і меншу ресурсомісткість, особливо під час простою поштової системи.

Postfix сумісний з AIX, BSD, HP-UX, IRIX, GNU/Linux, Mac OS X, Solaris, Tru64 UNIX, фактично може бути зібраний на будь-якій Unix-подібній операційній системі, що підтримує POSIX і має компілятор C. Є службою пересилання пошти за умовчуванням в ОС NetBSD.

Поширеність[ред. | ред. код]

На початку 2011 року сервіс SecuritySpace провів автоматизоване опитування більш ніж мільйона поштових серверів. У результаті були виявлені наступні показники[2]: на 37.93% серверів використовується Exim, на 22.10% — Postfix, на 15.95% — Microsoft Exchange, на 14.47% — Sendmail. Що стосується тенденцій, то останні кілька років спостерігається стійке зниження частки Microsoft Exchange і Sendmail, які були лідерами, аж до 2008 року. Місце Exchange і Sendmail потроху займають Exim і Postfix.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. NEOHAPSIS — Peace of Mind Through Integrity and Insight. Архів оригіналу за 16 травня 2007. Процитовано 3 лютого 2012.
  2. Mail (MX) Server Survey. Архів оригіналу за 11 лютого 2012. Процитовано 3 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]