VIP-стиль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
WekFest Los Angeles Lexus LS 430

VIP-стиль ( яп. ビップカー, дос. «VIP car» ' VIP автомобіль ' ) — це вид модифікації автомобілів, що перекладається з романізованого японського як "БІППУ". Термін стосується модифікації японських розкішних автомобілів, щоб зробити їх нижчими та ширшими завдякі Body-kit(ами), поставити великі та широкі "тапки". За базу модифікації беруть великий розкішний седан, зазвичай із заднім приводом, але іноді, інтузіасти використовують кей-кари, або, мінівени.

VIP-стиль, колись асоціювався з Якудзою, але тут є спірні питання виникнення самого стилю.

Історія[ред. | ред. код]

Yakuza at Sanja Matsuri

Ранній VIP-стиль, частково зародився зі Haiso, модифікацій автомобілів 1980-х років. Сам VIP-стиль, асоціюють з Якудзою, але зараз є цей факт є предметом суперечок та дискусій. Одна із основних версій про Якудзу те, що вони використовували японські седани, преміального та середнього класу, щоб уникнути сутичок з правоохоронними органами та конкуруючими бандами. Але Якудза хотіла виділитися, і почали модифікувати їх, занижати, встановлювати великі литі диски на свої авто, та всіляко модифікувати екстерє'р та інтерє'р.

Japanese Bosozoku

Ще одна версія, розповідає про вуличних гонщиків з міста Осака, та банди босодзоку з району Канто. Стрітрейсерів репресувала поліція після численних перегонів на швидкісній автостраді Ханшин. На початку 1990-х років члени банди почали пересідати на седани з хетчбеків, на яких націлилась поліція, як спосіб переміщатися залишаючись не поміченими. Банди бозодзоку[en] використовували трішки інший підхід. Вони почали модифікувати випускну систему, зазвичай зрізали або робили різні форми її на частині де було видно саму трубу, інтерєр та екстерєр. Автомобілі в результаті всіх маніпуляцій, ставали гучними. Згодом цей стиль почали називати "Yankee style". За основу модифікацій були взяті з гоночних автомобілів Super Silhouette 1970-х і 1980-х років. І звісно вони їздили необережно, та створювали дискомфорт для всіх інших учасників дорожнього руху. Як і якудза згодом вони почали використовувати великі седани, щоб уникнути переслідуваннь.

S110 SILVIA SILHOUETTE-FOMULA

Якщо зробити невеликий висновок, то потрібно зауважити що з якої течії пішов VIP-стиль сказати конкретно неможна, так як майже всі історії можуть бути правдивими, як і історія з Якудзою, так стрітрейсерів із Канто та Осаки які переховувалися від поліції.

Характеристики[ред. | ред. код]

Окрім модифікації екстерє'ру, таких як заниження авто, великих литих дисків, body-kit(a), також присутній тюнінг інтер'єру.

Характеристика модифікації екстер'єру[ред. | ред. код]

  • Заниження авто.

Зазвичай беруть або гвинтову підвіску, та потім методом "спроб і помилок" налаштовують її так як це потрібно, але також тюнери використовують пневмопідвіску, щоб регулувати її не роблячи ніяких маніпуляцій вже на пряму з елементами підвіски.

  • Модифікація випускної системи.

В більшості випадків, модифікують кінець випускної системи, тобто можуть подовжити трубу, загнути її під різним кутом, зробити її положення вище, або нижче.

  • Body Kit

Боді кіт(ів) є безліч, кожен може вибрати такий який йому подобається. Основного кіт(а) виділити не можна.

В комлпект входять:

  1. Передній Бампер
  2. Задній Бампер
  3. Пороги
  4. Глушник (в залежності від виробника та моделі кіт(а) )
  5. Крила (в залежності від виробника та моделі кіт(а) )
  6. Протитуманні фари (в залежності від виробника та моделі кіт(а) )
  7. Пневмопідвіска (в залежності від виробника та моделі кіт(а) )
  • Диски

Підходячи до цього пункту, не можна сказати що є модель яку зазвичай використовують. Як і з боді кіт(ом), у кожного свій смак, і кожен обирає комплект дисків, такий, який подобається власнику автомобіля.

Наприклад:

Колеса AodHan[ред. | ред. код]

Наприкінці 2000-х років компанія AodHan Wheels вийшла на ринок післяпродажного обслуговування автомобілів.

За доступною ціною AodHan пропонує колеса для продуктивності, економічності та розкоші.

Крім того, інноваційні процеси лиття під низьким тиском і кування на фабриці допомогли бренду виготовити колеса, які можуть витримувати щоденні поїздки.

AodHan DS05[1] називають оновленою класикою. Колесо натхненно традиційним п’ятиспицевим дизайном, пов’язаним із європейськими автомобілями. Є додаткова індивідуальність завдяки глибокій губі та заклепкам, які утворюються по колу колеса.

DS05 доступний у 18-дюймовій та 19-дюймовій версіях із різним виносом коліс, що найкраще підходить для вашого автомобіля. Він доступний у глянцевому чорному, бронзовому з обробленою губою, сріблястому, золотому та чорному.[2]

Більш детально можна ознайомитись на сайтах які спеціалізуються на виготовленні та продажі литих дисків.

Характеристика модифікації інтер'єру[ред. | ред. код]

Інтер'єр так як і екстерє'р може бути різним. Алькантара, шкіра, оксамит і навіть хутро. Інші атрибути гарного життя наприклад, міні-бара, навороченої електроніки і потужної акустики – абсолютний «маст-хев». Знову як і з попередніми пунктами, немає єдиного типу модифікації інтер'єру.

Найбільш Вживані автомобілі[ред. | ред. код]

В більшості випадків, використовують великі седани японського виробництва, наприклад такі як:

Часто використовують[ред. | ред. код]

Іноді[ред. | ред. код]

Також часто використовують седани середнього класу цих брендів.

Деякі іномарки, також були популярними, особливо багато моделей седанів від Mercedes, а також Chrysler 300. Коли ентузіасти автомобілебудування почали надавати перевагу VIP-стилю, усе, починаючи від міні-венів, таких як Toyota Estima та Honda Odyssey, і закінчуючи меншими автомобілями, такими як Suzuki Wagon R і Toyota bB, отримало подібні модифікації як і седани.

Американські тюнери часто використовують японські седани, такі як Lexus GS , Lexus LS , Infiniti Q45 , Infiniti M45 і Acura RL . Іноді американці замінюють значки на свої аналоги JDM, тобто значки Toyota Celsior на Lexus LS, тоді як деякі японці роблять навпаки і розміщують значки USDM на своїх автомобілях.

Використані джерела[ред. | ред. код]

  1. aodhanwheels.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Wheelbrands. https://www.wheelbrands.com/blogs/news/guide-best-luxury-street-wheels#:~:text=Наприкінці%202000%2Dх,та%20чорному%20вакуумному. https://www.wheelbrands.com/.