Ікона Божої Матері «Пом'якшення злих сердець»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ікона Божої Матері
«Пом'якшення злих сердець»
Божа Мати «Пом'якшення злих сердець» (фрагмент ікони «Несподівана радість зі 120 чудотворними іконами Богоматері», перша половина XIX століття)
Дата святкування: на тиждні Усіх Святих (перша неділя після П'ятидесятниці)


Існують ікони зі подібним сюжетом: Семистрільна ікона Божої Матері та Пристрасна ікона «І тобі самій душу пройде зброя»

Пом'якшення злих сердець, або Симеонове пророцтво — ікона Діви Марії, на якій символічними знаками зображено пророцтво святого Симеона Богоприємця, промовлене їм у Єрусалимському храмі в день Стрітення Господнього:

" І благословив їх Симеон і сказав Марії, Матері Його: се, лежить Цей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на предмет суперечок, - і Тобі Самої зброя пройде душу, - нехай відкриються думки багатьох сердець.
"

Історія[ред. | ред. код]

Образ «Пом'якшення злих сердець» походить, мабуть, з Русі-України, проте достеменних історичних відомостей про це, немає[1][2].

Історія образу починається ще з біблійних часів, коли  на сороковий день після народження Ісуса Марія з Йосифом принесла  Його до храму. Там їх зустрів старець Симеон та звернувся до Марії з тим пророцтвом: «Ось призначений Цей багатьом на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання, — і Тобі Самій зброя пройде душу, — так відкриються думки багатьох сердець»[3].

На іконі Діва Марія зображується з сімома встромленими в серце мечами: по три праворуч і ліворуч та один внизу. Число сім означає повноту горя, печалі і серцевого болю, випробуваних Богородицею в її земному житті . Іноді на колінах Богородиці зображується і Предвічне Немовля[2][4].

Схоже зображення має також Семистрільна ікона Божої Матері . Різниця тільки в тому, що мечі на ній розташовані трохи інакше — три з одного та чотири з іншого боку[2].

Святкування іконі відбувається на тиждень Усіх Святих (перша неділя після П'ятидесятниці).

Гімнографія[ред. | ред. код]

Молитва перед іконою Божої Матері «Пом'якшення злих сердець»:

О, багатостраждальна Мати Божа, що перевищує всіх дочок землі, за чистотою Своєю і за безліччю страждань, Тобою на землі перенесених, прийми багатоболючі зітхання наші і збережи нас під дахом Твоєї милості. Бо іншого притулку й теплого заступництва хіба Тобі не знаємо, але, бо зухвалість, що має до Тебе народженого, допоможи і спаси нас молитвами Своїми, нехай безперечно досягнемо Царства Небесного, бо з усіма святими будемо співати в Троїні єдиному повіки століть. Амінь.

Перед іконою моляться про зцілення від холери, кульгавості і розслаблення, про умиротворення ворогуючих і пом'якшення злих сердець, при ворожнечі або гоніннях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нині українці вшановують ікону, на якій серце Богородиці пронизують сім мечів | ВІКНА. Новини Калуша та Прикарпаття. Vikna (укр.). Процитовано 27 серпня 2023.
  2. а б в Надежда Дмитриева. Икона Божией Матери «Умягчение злых сердец». Архів оригіналу за 30 серпня 2022. Процитовано 30 серпня 2022.
  3. Павлишин, Наталія (17 травня 2022). Молитва перед іконою Пресвятої Богородиці «Пом'якшення злих сердець». ДивенСвіт (укр.). Процитовано 27 серпня 2023.
  4. Семистрільна ікона: значення образу Божої Матері. novyny.live (укр.). 25 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2023.

Література[ред. | ред. код]

  • Тальберг Н. Д. Пространный месяцеслов Святых в Земле Российской просиявших. В каких нуждах каким иконам надлежит поклонятся. — Репринтное воспроизведение издания. — СПб. : Вера, 1997. — С. 578.