Семистрільна ікона Божої матері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семистрільна ікона Божої матері
Місце знаходження: Свято-Лазаревська церква, Вологда
Іконографічний тип: Діву Марію без Спасителя
Дата святкування: 13 (26) серпня, {{{4}}} (15 лютого) 2, дев'ята неділя від Великодня

Семистрельна ікона Божої Матері — шанована в Православній церкві України ікона Богородиці. Відведені для її шанування дні: 15 лютого та 26 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, свято відзначатиметься щороку 2 лютого та 13 серпня[1], а також у дев'яту неділю від Великодня.

Історія[ред. | ред. код]

Первообраз ікони походить з Тошенської церкви на честь апостола Іоанна Богослова поблизу Вологди на березі річки Тошні. За переказами, ікона була придбана селянином Кадниковського повіту. Звернену ликом донизу на сходах дзвіниці церкви ікону приймали за звичайну дошку, по якій ходили, поки не було видіння чоловікові, що він отримає зцілення після молитви перед цією іконою. Перед знайденою іконою відслужили молебень, після чого хворий одужав. Особливо ікона прославилася в 1830 році, коли у Вологді лютувала холера. Після 1917 року ікона зникла з Івано-Богословської церкви[2].

Справжній, автентичний образ — ікона Семистрільна — зараз перебуває у Свято-Лазаревській церкві, вже в самій Вологді. У цьому храмі ікону розмістили з 1945 року, після завершення німецько-радянської війни[3][4][5].

Перший список «Семистрільної» також є в храмі на честь святого Архістратига Михаїла у місті Москва. Інший список — у селі Бачуріно Московської області. Свято-Покровському жіночому монастирі в с. Турковиці Люблінсько-Холмської єпархії Польщі така ікона була подарована митрополитом Донецьким і Маріупольским Іларіоном. 15 липня 2020 року під час Божественної літургії на честь покровительки монастиря — Турковицької ікони Пресвятої Богородиці в Покровському монастирі сталося чудо — замироточила ікона Пресвятої Богородиці «Семистрільна»[6].

Ікона має давнє походження (у виданнях ХІХ століття вказується, що їй не менше 500 років). Образ був написаний на полотні, наклеєному на дошку, що дозволяє датувати його XVIII століттям (можливо, він був зроблений з невідомого образу XVII століття). Діва Марія зображена пронизаною сімома стрілами[7].

Особливості[ред. | ред. код]

На Семистрільній іконі Божа Матір зображена зі схиленою праворуч головою, а в її серце та груди проникають сім стріл — три праворуч і чотири ліворуч. Іконографія подібна до ікони Богородиці «Пом'якшення злих сердець» або «Симеонове прорікання», яка має свої особливості — по три мечі (стріли) розташовуються ліворуч й праворуч від Богородиці та сьомий розташований знизу. В обидвох випадках Богоматір одна — без немовляти на руках, і такі образи створюються з метою її прославлення. Ці ікони зараз вважаються різновидами одного іконографічного типу[2].

Віруючі просять перед чином про примирення ворогуючих та позбавлення жорстокосердя[5].

Богородичні ікони подібної іконографії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Обов'язково помоліться Ігорівській іконі Божої Матері сьогодні: чому потрібно це зробити. www.unian.ua (укр.). Процитовано 19 червня 2023.
  2. а б Васильева А. В. Икона Божией Матери «Семистрельная» («Умягчение злых сердец»). [Архівовано 2015-07-21 у Wayback Machine.]
  3. Икона Богородицы «Умягчение злых сердец» (Семистрельная).
  4. Образ Божией Матери «Семистрельная». Сорокин А. Лазаревский храм: история нашего благочестия // Благовестник. — 2005, № 7—9.
  5. а б Семистрільна ікона: значення образу Божої Матері. novyny.live (укр.). 25 серпня 2021. Процитовано 27 серпня 2023.
  6. Православна Церква вшановує Турковицьку ікону Пресвятої Богородиці. upc.lviv.ua (ru-ru) . Процитовано 27 серпня 2023.
  7. father_George (22 серпня 2023). «Ікона Божої Матері, іменована "Семистрільна"». Благовіст – церковне життя (укр.). Процитовано 27 серпня 2023.

Література[ред. | ред. код]

  • Тальберг Н. Д. Пространный месяцеслов Святых в Земле Российской просиявших. В каких нуждах каким иконам надлежит поклонятся. — Репринтное воспроизведение издания. — СПб. : Вера, 1997. — С. 405.