Автомагістраль A10 (Нідерланди)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль A10

Автомагістраль A10 захід, Амстердам.
Загальні дані
Країна  Нідерланди
Мережа Rijksweg
Номер A10
Довжина 32 км
Напрямок Кільцева дорога
Дорожнє покриття асфальтобетон
OpenStreetMap r165334  ·R

CMNS: Автомагістраль A10 у Вікісховищі

Автомагістраль A10 (нід. Rijksweg 10) — автострада в Нідерландах. Ця автострада є кільцевою дорогою навколо міста Амстердам. Має довжину 32 км. П'ять інших автомагістралей підключаються до A10: автострада A8 на розв'язці Coenplein (північ), автострада A5 на розв'язці Coenplein (південь), A4 на розв'язці De Nieuwe Meer, A2 на розв'язці Amstel і A1 на розв'язці Watergraafsmeer. Частиною A10 є Coentunnel, який перетинає Noordzeekanaal («Канал Північного моря»). Цей двотрубний тунель був сумно відомий своїми пробками протягом десятиліть, і було побудовано ще дві труби. Ці нові труби відкрилися 13 травня 2013 року, а старі труби були закриті на капітальний ремонт. 21 липня 2014 року старі труби знову відкрили після завершення реконструкції, і всі чотири труби стали доступними для руху[1].

Місто Амстердам має мережу пронумерованих stadsroutes (міських маршрутів). Ці маршрути позначаються префіксом «s», за яким йде тризначне число, починаючи зі 100. Оскільки ці s-маршрути з’єднані з автомагістраллю A10, і кожен s-маршрут перетинає автомагістраль лише один раз, ці номери можна вважати номерами перших виїздів на голландських автомагістралях. Нещодавно запроваджено регулярну нумерацію виїздів на основі номерів s-маршрутів. Наприклад, перехрестя, що веде до s106, раніше було з’їздом під номером s106, а тепер має номер 6[2].

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво почалося в 1962 році, а перша частина була завершена через чотири роки. Коентунель був відкритий 21 червня 1966 року. Західну частину A10 (Einsteinweg) було завершено 2 квітня 1975 року, а південну частину — 7 липня 1981 року. Східна та північна частини були завершені в 1990 році, після завершення ще одного тунелю під IJ, Zeeburgertunnel.

Обмеження швидкості[ред. | ред. код]

На західній частині A10, між розв’язкою De Nieuwe Meer і виїздом 2, обмеження швидкості становить 80 км/год. Решта A10 дорівнює 100 км/год. У годину пік швидкість на південній частині може бути знижена до 80 км/год, якщо узбіччя відкрито для використання як додаткової смуги руху.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Автомагістраль A10 (Нідерланди)

Примітики[ред. | ред. код]

  1. Wegenwiki, Coentunnel
  2. Wegenwiki, A10