Антиєвропеїзм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Антиєвропеїзм і єврофобії політичні терміни, використовувані в різних контекстах, що передбачає почуття або політика в опозиції до Європі.

У контексті расової чи етнонаціоналістичної політики це може стосуватися культури або народів Європи. У скороченні слова "Європа" (британське вживання, що виступає за Європейський Союз чи європейську інтеграцію), це може стосуватися євроскептицизму, критики політики європейських урядів або Європейського Союзу. [1] У контексті зовнішньої політики Сполучених Штатів він може стосуватися геополітичного розриву між " трансатлантичними ", "прозорими" та "півсферичними" (панамериканськими) відносинами.

Ці терміни можуть також використовуватися по-різному в контексті критики різної поведінки, як правило, історичної, розглядається як колоніалістська, імперіалістична чи геноцидна, як негативний стереотип та упередження, пов'язані з Європою, як моральне твердження протистояння притаманному негативному, що йде з Європою.

Британське використання[ред. | ред. код]

"Єврофобія" використовується у відношенні Британії до континенту або в контексті антинімецьких настроїв, або антикатолицизму [2] або, нещодавно, євроскептицизму у Сполученому Королівстві. [3]

Використання в США[ред. | ред. код]

Американська винятковість у Сполучених Штатах [4] давно призвела до критики європейської внутрішньої політики (наприклад, розміру соціальної держави в європейських країнах) [5] та зовнішньої політики (наприклад, європейських країн, які не підтримували США, очолювані 2003 вторгнення в Ірак ). [6] Ідеологічний розкол між пошаною до європейського нафтопереробного заводу та класики та новим антифранцузьким та антиєвропейським настроям вже зіграв певну роль між Джоном Адамсом, Олександром Гамільтоном та їхніми колегами-федералістами та Томасом Джефферсоном та іншими демократичними республіканцями, які закликають до більш тісних зв'язків. 

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Europhobia definition and meaning. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 21 лютого 2017.
  2. R. Miles in: Avril Horner (ed.), European Gothic: A Spirited Exchange 1760-1960 (2002), Thérèse Remus, Germanophobia, Europhobia, Xenophobia – About Stereotypes in Anglo-German Relations (2012)
  3. Wheatcroft, Geoffrey (21 червня 2016). Europhobia: a very British problem. The Guardian. Архів оригіналу за 18 липня 2021. Процитовано 25 серпня 2019.
  4. Anti-Europeanism and Euroscepticism in the United States [Архівовано 6 січня 2016 у Wayback Machine.], Patrick Chamorel No 25, EUI-RSCAS Working Papers from European University Institute (EUI), Robert Schuman Centre of Advanced Studies (RSCAS) 2004
  5. Elsner (2005), McPherson (2003)
  6. Lexington (2007), Ash (2003) Pipes (2006)