Арте Джонсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арте Джонсон
Ім'я при народженні англ. Arthur Stanton Eric Johnson
Народився 20 січня 1929(1929-01-20)[2][3] або 10 січня 1929(1929-01-10)[4]
Бентон-Гарбор, Беррієн, Мічиган, США
Помер 3 липня 2019(2019-07-03)[1] (90 років)
Cedars-Sinai Medical Centerd, Беверлі-Гровd, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США[5]
·серцева недостатність[5]
Країна  США
Діяльність актор, телеактор, актор озвучування, сценарист
Alma mater Університет Іллінойсу в Урбана-Шампейн і Austin Community Academy High Schoold
Знання мов англійська
Роки активності з 1954
Нагороди
IMDb ID 0424527

Арте Стантон Ерік Джонсон (англ. Arte Johnson; 20 січня 1929(19290120), Бентон-Гарбор, Беррієн, Мічиган, США — 3 липня 2019, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) — американський актор-комік, який регулярно знімався у телевізійному фільмі Martin's Laugh-In", де він зіграв відомих персонажів, включаючи німецького солдата з фразою «verrrry interesting…» (дуже цікаво), і старого, який звично пропонував прихильницю Рут Бьюцці.

Життєпис[ред. | ред. код]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Джонсон народився 20 січня 1929 року в Бентон-Гарборі, штат Мічиган, і був сином Авраама Лінкольна і Едіт Маккензі (Голдберг / Голден) Джонсона. Його батько був адвокатом.[6][7] Джонсон відвідував Університет штату Іллінойс в Урбана-Шампейн, де працював на радіостанції в університетському містечку та театральній гільдії UI зі своїм братом Кослом «Кос» Джонсоном. Врешті виш він закінчив у 1949 році.

Джонсон довго шукав роботу в рекламних агентствах Чикаго, але не знайшовши її виїхав до Нью-Йорка, щоб працювати у Viking Press. На початку 1954 року Джонсон виступав у кількох Нью-Йоркських нічних клубах, включаючи Le Ruban Bleu та The Village Vanguard.[8] Його перша робота у шоу-бізнесі прийшла, коли він імпульсивно пішов на прослуховування і був прийнятий до Gentlemen Prefer Blondes. Джонсон з'явився в «Бережному ревізі» (Ben Bagley[en]'s) Бена Баглі, який відкрився поза Бродвеєм 28 лютого 1955 року в театрі президента Нью-Йорка.

Ранні телевізійні та кіно ролики[ред. | ред. код]

Джонсон з'явився три рази в симплеті CBS 1955—1956 рр. «Always Jan», в головній ролі Яніс Пейдж і Меррі Андерс. У 1958 році він приєднався до акторів короткотривалого симпоту NBC Саллі, в головній ролі якого знімалася Джоан Колфілд. У цій програмі він грав у Bascomb Bleacher, молодшого, сина співвласника універмагу, зіграного Гейлом Гордоном. У 1960 році він грав Аріеля Лавалерра у фільмі, присвяченому роману Джека Керуака "The Subterraneans . У 1960 і 1961 роках він брав участь у трьох епізодах військової комедії / драматичного серіалу Джекі Купера, Hennesey, також на CBS.

Наступного року він зіграв «Містер Бейтс» в епізоді «Таємне життя» на Alfred Hitchcock Presents[en]. Він також зіграв у епізоді ситкому Френка Алеттера «Bringing Up Buddy». Він також з'явився в «The Whole Truth», епізоді 1961 року The Twilight Zone, як продавець автомобілів, який ударив недобросовісного власника лота автомобіля Джека Карсона. До свого великого прориву в Laugh-In, Джонсон з'явився як капрал Куган у 1962 році в епізоді «The Handmade Private» серії антології GE True, організованої Джеком Веббом. У першому сезоні він грав на дивовижному військово-морському операторі на епізоді військово-морського флоту МакГейла. Крім того, в 1962 році він з'явився в The Andy Griffith Show як готельний клерк в епізоді «Енді і Барні у Великому місті».

Джонсон з'явився також у комедійній ролі як Чарлі, оператора бум-мікрофона, який демонструє Джеку Бенні, як правильно розібратися в анекдоті, за програмою Джек Бенні, що вийшла 2 жовтня 1964 року. Жарт, який виконувався на ескізі, став «потворною дитиною», яка згодом була пов'язана з Фліпом Вілсоном.

У 1965 році в ході першого сезону він здійснив гостьовий виступ у ситкомі АВС, Bewitched як Едгар — двоюрідний брат Саманти (Елізабет Монтгомері). Він спочатку намагається розірвати шлюб Саманти з Даррін — за наполяганням Ендори (Агнес Мурхед). Але, побачивши, як щасливо одружені Саманта і Даррін Стівенс (Дік Йорк), Едгар дає своє (хоча і тихе) благословення їх новому шлюбу.

Джонсон з'явився в одному з фінальних епізодів шоу «Донна Рід» у 1966 році. Він також знявся в 1967 році у сатиричному фільмі Джеймса Коберна Аналітик президента, де зіграв федерального агента.

У 1968 році він зіграв у епізоді 3-го сезону «Загублений в космосі», «Принцеса космосу». Джонсон грав космічного пірата Федора, допомагаючи машинам виграти війну.

Джонсон також знявся в епізоді 1971 року в Нічній галереї Рода Серлінга під назвою «Фліп-бік сатани», граючи безжалісного диск-жокея Дж. Дж. Вілсона, який змушений протистояти своїм минулим гріхам.

Laugh-In[ред. | ред. код]

Джонсон широко відомий своєю роботою над комедією «Роуен і Мартін» з 1968 по 1973 роки, у якій він грав різноманітні персонажі, найвідомішим з яких був «Вольфганг», німецький солдат, який курив сигарети і вважав, що Друга світова війна ще триває, як він розвідав шоу, ховаючись за кущами. Потім він незмінно коментував попередній ескіз з фразою «Дуже цікаво …», про яку стверджував Джонсон, натхненний нацистським персонажем, який грав у фільмі « Відчайдушна подорож» 1942 року.[9] З наближення до завершення шоу він (як нацист) запропонував слова прихильності «Люсі і Гарі» (Люсіль Болл та її другий чоловік, Гарі Мортон). Шоу Люсі на CBS було в прямій конкуренції з NBC's Laugh-In в ніч на понеділок.[10]

Джонсон як «Тайрон Ф. Горні», що наближається до Люсіл Бола в ескізі на «Глен Кемпбелл» (Goodtime Hour) (1971)

Іншим його знаковим комедійним персонажем був «Тайрон Ф. Горні», білошкірий, що носив «брудний» старий плащ — одяг. Він неодноразово прагнув спокусити «Гладдіс Ормфбі» (Ruth Buzzi — одягнений у коричневий клір) на лавці в парку. Тайрон увійшов на сцену, бурмочучи пісню (як правило, «У веселому, веселому місяці травні»), і, шпигуючи за Гладіс на лавці, сідав поруч з нею. Він задавав їй питання, і незалежно від відповіді, перетворити його на подвійне уявлення. Потім вона почала бити його гаманцем, і він падав з лавки, іноді з проханням про медичну допомогу.

Щоб підвищити рейтинги в третьому сезоні, Тайрон успішно зустрічався з Гладіс, що привело до весілля, яке відбувалось на вулиці в епізоді 16 березня 1970 року. (Ця подія включено до запису DVD-епізоду. коли і наречений, і наречена, виходили з церкви перед весільними обітницями.)

Ще декілька років після того, як Laugh-In закінчився, обидва персонажі стали анімованими в ранкових суботніх дитячих шоу Baggy Pants and the Nitwits[en].

Джонсон та його брат Косл були нагороджені Emmy Awards під час роботи над Laugh-In .[11][12]

Подальша діяльність[ред. | ред. код]

У 1972 році Джонсон знявся в епізоді «Куропатниця», як Ніколас Мінський Пушкін в епізоді «Моє серце належить гаражу двох автомобілів».

У 1973 році Джонсон з'явився в епізоді комедії «Дотик благодаті» . У 1974 році він знімався в першому сезоні дитячого шоу Hot Fudge у Детройті. Він також з'явився, на один тиждень, як знаменитий гість-панеліст в ігровому шоу Match Game. Наприкінці 1970-х років він був напіврегулярним гостем-панелістом у The Gong Show[en].

У 1976 році він зіграв анімаційного персонажа мультфільму «Містера», синьої, німецько акцентованої акули (з краваткою і циліндром), який любив вискакувати з води і кричати «HEEGotcha!» або «Gotcha!» людям, що не очікували на The Pink Panther Laugh-and-a-Half Hour-and-a-Half Show. Він також озвучив персонажа «Ревінь» на The Houndcats . Крім того, в 1976 році він з'явився як гість в канадському телешоу Знаменитості Кука з ведучим Бруно Геруссі і кліп з його епізоду був показаний у відкритті кредитів до закінчення шоу в 1987 році.

У вересні 1977 року Джонсон з'явився в епізоді версії Колеса фортуни ( NBC), що виступає в денний час, як замінювач листа, як для заповнення потерпілої Сьюзан Стаффорд, так і для просування його короткочасного ігрового шоу Knockout. до початку 1978 року. Замість того, щоб бути введеним диктором шоу, він починав шоу з невеликим монологом, коли диктор представив учасників дня.

У 1979 році він був відтворений як «Ренфілд», комічний прихильник Дракули Джорджа Гамільтона в Love At First Bite. Наступного року він з'явився у все-зірковому телевізійному фільмі катастрофи Condominium .

У 1985 році він озвучив «Weerd» у The 13 Ghosts of Scooby-Doo і зіграв незадоволеного співробітника, позбавленого вихідної допомоги в епізоді Airwolf. Він також озвучив декілька персонажів, таких як: д-р Людвіг фон Странджабк і граф Рей у двох епізодах Ducktales, Devil Smurf на Smurfs, Top Cat і Lou на Йо Йозі!, Ньют на Animaniacs та багатьох інших шоу.

У 1987 році Джонсон знявся в епізоді "Вона написала вбивство", «No Laughing Murder». Персонаж Джонсона, Філ Рінкер, є гостем на весільній вечірці дітей легендарної, але вде не популярної команди, комедії, Mack & Murray (яку грають Бадді Хакетт та Стів Лоуренс). Згодом персонажа Джонсона вбивають, видаючи його смерть за самогубство.[13]

У 1990 році Джонсон з'явився в епізоді Нічного суду.

З 1991 по 1992 рік Джонсон з'явився в численних епізодах Загальної лікарні як Фініан О'Тул . У 1996 році він зіграв старого керівника лабораторії команди вчених, що працювали над сироваткою еліксиру молодості в Second Chance.

Він начитав понад 80 фрагментів аудіокниги, в тому числі Штейнгарт в Абсурдиітан (2006) і Карл Хайаса Bad Monkey.

У 2005 році він з'явився в епізоді " Ліга справедливості необмежена " «Зв'язки, що зв'язують», продублювавши Вірмана Вундабар.

У 2006 році Джонсон пішов у відставку.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Арте Джонсон жив у Південній Каліфорнії з дружиною Гізелою. Він хворів на негоджкінську лімфому, яку було діагностовано та успішно виліковано в 1997 році.

Джонсон помер 3 липня 2019 року на 91-у році життя, після того, як три роки хворів на рак сечового міхура і простати ;[14]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Arte Johnson, Master of Manic Characters on 'Laugh-In,' Dies at 90
  2. Internet Broadway Database — 2000.
  3. Discogs — 2000.
  4. FamilySearch Family Tree — 2009.
  5. а б https://www.hollywoodreporter.com/news/arte-johnson-dead-laugh-in-star-905754
  6. Arte Johnson biography. filmreference.com. Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 14 лютого 2016.
  7. Arte Johnson, ‘Very Interesting' Comic Actor, Is Dead at 90. The New York Times. 3 липня 2019. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 26 вересня 2021. (англ.)
  8. Weekly Variety, Jan. 20, 1954; April 7, 1954.
  9. 'Old Faces of 2002': Peter Marshall and Arte Johnson. USA Today. 21 січня 2005. Архів оригіналу за 13 травня 2011. Процитовано 25 квітня 2010.
  10. Berlin Correspondent (1942). The New York Times. Архів оригіналу за 5 листопада 2012. Процитовано 12 жовтня 2011.
  11. Arte Johnson / Television Academy. Emmys.com. Academy of Television Arts & Sciences. Архів оригіналу за 25 березня 2019. Процитовано 2 листопада 2017.
  12. Coslough Johnson / Television Academy. Emmys.com. Academy of Television Arts & Sciences. Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 2 листопада 2017.
  13. Murder, She Wrote episode "No Laughing Murder" на Internet Movie Database
  14. Arte Johnson, Master of Manic Characters on 'Laugh-In,' Dies at 90. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 7 липня 2019. Процитовано 3 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]