Басейн Ворскли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Басейн Ворскли
Назва на честь: Ворскла
Розташування
Країна  Росія
Регіон Бєлгородська область
Сумська область
Харківська область
Полтавська область
Геологічні дані
Тип водозбірний басейн
Частина від басейн Дніпра
Склад Ворскла
Розміри
Площа поверхні 14 700 км²
Вода
Стік 36,4 м³/с
Басейн
Водний басейн басейн Дніпра
Інше

CMNS: Басейн Ворскли у Вікісховищі

Басейн Ворскли — водозбір річки Ворскла, загальною площею 14,7 тис. км², з них в межах України — 12,59 тис. км². Поширюється на територію Бєлгородської області Росії та Сумської, Харківської і Полтавської (5,97 тис. км²) областей України.

Характеристика[ред. | ред. код]

Розміщується на територіях Середньоросійської височини та Придніпровської низовини. Живлення змішане (ґрунтове та атмосферне), найвищий рівень води — в березні-квітні, найнижчий — у липні-жовтні. Середньорічні витрати води біля гирла Ворскли — 36,4 м3[1].

Льодостав починається в грудні й триває до березня. Головні річки басейну: Боромля та Ворсклиця — праві притоки Ворскли, Коломак, Мерло і Тагамлик — ліві[2].

Антропогенний вплив[ред. | ред. код]

В басейні розміщуються великі промислові міста Тростянець та Охтирка. Нафтогазоконденсатні родовища, що розробляються біля Охтирки, спричиняють забруднення річок.

На річці Ворскла, біля села Куземин, споруджено шлюз-регулятор з водосховищем. В басейні утворено Бакирівський, Климентіївський та Хухрянський заказники державного значення[3].

Після Другої світової війни на Ворсклі збудовано Кунцевську та Опішнянську гідроелектростанції, нині законсервовані[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Води і водні ресурси. Географія Полтавщини. Архів оригіналу за 15 січня 2015. Процитовано 10 березня 2022.
  2. Географічна енциклопедія України в трьох томах. 1 том. Ворскла (українська) . Київ. Українська Радянська Енциклопедія ім. М.П. Бажана. 1989. с. 230. Процитовано 10 березня 2022. {{cite book}}: Вказано більш, ніж один |pages= та |page= (довідка)
  3. І. І. Кураш, М. М. Гризун. Ворскла. Енциклопедія сучасної України. Архів оригіналу за 10 березня 2022. Процитовано 10 березня 2022.