Богдана Бабинська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Богда́на Семе́нівна Ба́бинська (? — до 1584) — руська (українська) шляхтянка з роду Бабинських.

Богдана Бабинська
Богдана Бабинська
Герб Бабинських
 
Смерть: до 1584
Підданство: Велике князівство Литовське
Релігія: православ'я
Рід: Бабинські
Батько: Семен Бабинський
Шлюб: Лев Полоз, Йосип Немирич
Діти: Іван Полоз, Софія Полоз, Євдокія Полоз, Андрій Немирич, Семен Немирич

Родина[ред. | ред. код]

Богдана Бабинська є однією з відомих доньок королівського дворянина Семена Бабинського. Про її матір наявні джерела точної інформації не подають, можливо це дружина Семена Бабинського — Марія Чаплич.

Сестра і брат Богдани Бабинської — Ганна Бабинська та Андрій Бабинський.

Шлюби та діти[ред. | ред. код]

Відомо, що Богдана Бабинська мала два шлюби:

  • Першим шлюбом за королівським дворянином Левом Полозом. Від нього мала сина Івана та двох доньок — Софію і Євдокію. У 1550 році по смерті Лева Полоза, королева Бона доручила опікунство над неповнолітніми дітьми Богдані, яка на той момент перебувала вже в іншому шлюбі. Донька Софія Полоз у шлюбі за стольником литовським Іваном Ґодебським (на 1565).[1]
  • Другим шлюбом (на 1550) за королівським дворянином Йосипом (Єсифом) Немиричем.[2] Від нього мала двох синів — Андрія та Семена. Богдана Бабинська є біологічною продовжувачкою майже усіх майбутніх поколінь роду Немиричів, за виключенням Матвія Немирича, який був сином Йосипа Немирича від іншого шлюбу. син Богдани Бабинської — Андрій Немирич, був у шлюбі з Мариною Іванівною Хребтовичівною-Богуринською.[3] Інший син — Семен Немирич, нащадків по собі не залишив.

Обидва свекри Богдани Бабинської — Івашко Полозович та Івашко Немирич, як і її батько Семен Бабинський, були соратниками короля Сигізмунда І Старого у боротьбі з Михайлом князем Глинським. Після поразки останнього, вони отримали частину конфіскованих у Глинських земель, що значно збільшило їхні статки.

Народження, проживання, поховання[ред. | ред. код]

Місце народження Богдани Бабинської невідоме, можливо це було родове гніздо Бабинських — Бабин. Так само наявні джерела мовчать і про місця її проживання. Можна однак припустити, що мешкати вона могла у Пинському повіті на Берестейщині, де були основні володіння її першого чоловіка Лева Полоза та згодом на Київщині. Мав там основні наділи і її другий чоловік Йосип Немирич. Останній, як відомо, обіймав посаду київського земського судді, а це дозволяє припускати, що мешкати певний час подружжя могло й у Києві. 1584 року Йосип Немирич у своєму тестаменті згадував Богдану Бабинську вже як небогу. Місце її поховання невідоме.

Відомі прямі нащадки Богдани Бабинської[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Uruski, Seweryn (1917). «Rodzina : herbarz szlachty polskiej.» T. 14 (польська) . Warszawa. с. 205.
  2. Ворончук І.О. (2012). «Населення Волині в XVI – п., пол., XVII ст.: родина, домогосподарство, демографічні чинники.» (українська) . Київ. с. 457.
  3. Архив ЮЗР Ч. 8. Т. 3. Акты о брачном праве и семейном быте в ЮЗР в XVI-XVII вв (староукраїнська та російська) . Санкт-Петербург. 1909. с. 418—424.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Uruski Seweryn. «Rodzina : herbarz szlachty polskiej.» Warszawa 1917. T. 14. S. 205.
  • Ворончук І.О. «Населення Волині в XVI – п., пол., XVII ст.: родина, домогосподарство, демографічні чинники.» Київ: 2012. – 712 с. Ст. 457.
  • Архив ЮЗР Ч. 8. Т. 3. Акты о брачном праве и семейном быте в ЮЗР в XVI-XVII вв. 1909. 120, 708, ХХХ ст. Ст. 421. (ст. 418 – 424).