Лев Полоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лев Іва́нович По́лоз (пом. до 1550) — руський (український, білоруський) боярин. Представник шляхетського роду Полозів, власного гербу Полоз. Державний діяч, великий землевласник.

Лев Полоз
Лев Полоз
герб Полозовичів
державця Чорнобиля
королівський дворянин
 
Смерть: до 1550
Підданство: Велике Князівство Литовське, Корона Польська
Релігія: православ'я
Рід: Полозовичі
Батько: Іван Полоз
Мати: NN
Шлюб: Богдана Бабинська
Діти: Іван, Софія, Євдокія

Біографія та діяльність[ред. | ред. код]

Лев Іванович Полоз — син руського боярина Івана Федоровича Полоза, який володів землями у Пинській землі Берестейського воєводства, Овруцькому старостві та Київському повіті Київської землі. Рід походить із Мстиславщини (сучасна північно-східна Білорусь).[1] Відомим також є його рідний брат Андрій Іванович Полоз.

У 1522 році Лев Полоз — державець Чорнобильського замку, після того, як його відбудували в 1521 році. Замінив на цьому посту Михайла Павшу. Його наступником був Криштоф Кміта.[2] У 1534 році він знову обіймав цю посаду до 1535 року, після Матвія Проскури. Його замінив Макар Івашенцевич. З його дядьком Дмитром Івашенцевичем, у 1536 році Лев Полоз мав суперечку за землю у середньому басейні річки Прип'ять.

Станом на 1537 рік Лев Полоз королівський дворянин королеви Бони Сфорци. У 1550 році по його смерті королева доручила опікунство над його неповнолітніми дітьми для вдови Богдани Семенівни Бабинської. На той час вона була вже другим шлюбом за Йосипом Немиричем.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Яковенко, Наталя (2008). Яковенко Н.М. «Українська шляхта з кін. XIV - до сер. XVII ст. Волинь і Центральна Україна» (українська) . Київ. с. 267.
  2. Яковенко, Наталя (2008). Яковенко Н.М. «Українська шляхта з кін. XIV - до сер. XVII ст. Волинь і Центральна Україна». Київ. с. 199.
  3. Ворончук, Ірина (2012). Ворончук І.О. «Населення Волині в XVI – п., пол., XVII ст.: родина, домогосподарство, демографічні чинники.» (українська) . Київ. с. 457.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ворончук І. О. Населення Волині в XVI — п., пол., XVII ст.: родина, домогосподарство, демографічні чинники. — К., 2012. — 712 с. — С. 457.
  • Яковенко Н. М. Українська шляхта з кін. XIV — до сер. XVII ст. Волинь і Центральна Україна. — К., 2008. – 409 с. — С. 199, 267.