Боквурст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боквурст
Боквурст
Походження Німецька кухня
Продаж ковбасок. Берлін, 1947 рік

Бо́квурст (нім. Bockwurst) — популярна традиційна м'ясна страва в Німеччині, варено-копчена сарделька, яку перед подачею розігрівають у гарячій воді. Свою назву отримала від сорту міцного пива бок-бір, з яким спочатку її споживали. Традиційно боквурст їдять із гірчицею.

Авторство боквурста зазвичай приписують власнику берлінської корчми Ріхарду Шольцу та м'яснику Беньяміну Лювенталю. Назву боквурсту дали гості закладу на Скаліцер-Штрасе 46Б (тепер Шпревальдплац) у 1889 році.

Типовий для боквурсту світло-коричневий колір пояснюють гарячим копченням протягом 30-60 хвилин. У німецьких кулінарних книгах вказують, що боквурст виготовляють зі свинини та сала. Допускають і яловичину. Якщо використовують інші сорти м'яса, то це обов'язково вказують у назві: курячий боквурст, боквурст з баранини.

У процесі приготування в ковбасний фарш додають для соковитості харчовий лід, який складає до 20 % від об'єму м'ясного матеріалу. Інші інгредієнти: нітратна сіль (для соління), перець, паприка, імбир, маціс і коріандр. Для боквурсту зазвичай використовують натуральну оболонку. Діаметр ковбаски становить не більше 32 мм (зазвичай 28-30 мм).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Є. Н. Шагалова. Словник нових іноземних слів. Вид. «АСТ». 2009
  • Berliner Bezirkslexikon
  • Deutsches Lebensmittelbuch, Leitsätze für Fleisch und Fleischerzeugnisse, LTS
  • Fleischerei heute, Grund- und Fachstufe, 2007