Холодний собака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холодний собака
Тип Десерт
Походження  Німеччина
Необхідні компоненти какао, масло, цукрова пудра, печиво
Зазвичай використовувані компоненти шоколад, мигдаль

Холодний собака (нім. Kalter Hund, англ. Hedgehog slice) — відомий у Німеччині, Італії та деяких інших країнах солодкий десерт з печива і шоколадного крему. Назва «холодний собака», за деякими версіями, походить від назви в німецькій мові рудничних вагонеток Hunt, співзвучного слову Hund — «собака». Для приготування страви не потрібне випікання чи інша термічна обробка (тобто страва є «холодною»), і в готовому вигляді за формою вона нагадує мініатюрну версію вагонетки.

Крім німецького «Kalter Hund», існує багато альтернативних назв цієї страви — серед інших, «лукулл» (Lukullus, від імені римського гурмана-полководця Луція Ліцинія Лукулла), «холодна морда» (нім. Kalte Schnauze), «чорний Петер» (нім. Schwarzer Peter) та інші. В англійській мові в назві згадується їжак (англ. Hedgehog slice).

Для приготування страви використовується какао-маса, яку отримують за допомогою розтоплення та змішування дрібних шматочків шоколаду і вершкового або кокосового масла із додаванням цукрової пудри, подрібненого мигдалю та шоколадної стружки, а також цілі шматки здобного печива, які викладають у форму для виготовлення кексів в декілька шарів, змазуючи кожен шар какао-масою. Потім цю форму з її вмістом кілька годин охолоджують в холодильнику. В процесі охолодження печиво розм'якшує наче бісквіт, в результаті чого готова холодна собака нагадує шоколадний торт.

В Італії є подібний десерт під назвою salame di cioccolato, але всередині шматочки печива, а не ціле печиво, як в німецькому варіанті.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]