Боротьба на літніх Олімпійських іграх 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боротьба
на XXIX Олімпійських іграх
Місце проведенняКНР Палац спорту Китайського сільськогосподарського університету, Пекін
Дати12 серпня 2008 — 21 серпня 2008
Учасників344 з 59 країн
20042012
Боротьба на
літніх Олімпійських іграх 2008
Греко-римський стиль
Чоловіки
До 55 кг До 84 кг
До 60 кг До 96 кг
До 66 кг До 120 кг
До 74 кг
Вільний стиль
Чоловіки Жінки
До 55 кг До 48 кг
До 60 кг До 55 кг
До 66 кг До 63 кг
До 74 кг До 72 кг
До 84 кг
До 96 кг
До 120 кг
Кваліфікація

Змагання з боротьби на Олімпійських іграх 2008 у Пекіні проходили в Палаці спорту Китайського сільськогосподарського університету від 12 до 21 серпня. Змагання поділялися на дві дисципліни, вільну і греко-римську боротьбу, які в свою чергу поділялися на різні вагові категорії. Чоловіки змагалися в обох дисциплінах, тоді як жінки взяли участь лише у змаганнях з вільної боротьби. Загалом розігрувалося 18 комплектів нагород. Це була друга олімпіада, де в цьому виді спорту брали участь жінки. Шведський борець, Ара Абрахамян опротестував бронзову нагороду, яку він виграв у греко-римській боротьбі 84 кг, оскільки відчував, що судді несправедливо судили його півфінальний поєдинок і це завадило йому поборотися у фіналі за золото проти майбутнього переможця Андреа Мінгуцці з Італії.[1]

Кваліфікація[ред. | ред. код]

Медалі[ред. | ред. код]

Чоловіча вільна боротьба[ред. | ред. код]

Event Золото Срібло Бронза
55 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Генрі Сехудо (USA) прапор, що використовується країною на Іграх Томохіро Мацунаґа (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Радослав Веліков (BUL)
прапор, що використовується країною на Іграх Бесік Кудухов (RUS)
60 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Мавлет Батиров (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Кен'їті Юмото (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Базар Базаргуруєв (KGZ)
прапор, що використовується країною на Іграх Морад Могаммаді (IRI)
66 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Рамазан Шахін (TUR) прапор, що використовується країною на Іграх Андрій Стаднік (UKR) прапор, що використовується країною на Іграх Отар Тушишвілі (GEO)
прапор, що використовується країною на Іграх Сушил Кумар (IND)
74 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Бувайсар Сайтієв (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Мурад Гайдаров (BLR) прапор, що використовується країною на Іграх Георгіца Штефан (ROM)
прапор, що використовується країною на Іграх Кіріл Терзієв (BUL)
84 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Реваз Міндорашвілі (GEO) прапор, що використовується країною на Іграх Юсуп Абдусаломов (TJK) прапор, що використовується країною на Іграх Тарас Данько (UKR)
прапор, що використовується країною на Іграх Георгій Кетоєв (RUS)
96 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Ширвані Мурадов (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Гіоргі Гогшелідзе (GEO)* прапор, що використовується країною на Іграх Мічель Батіста (CUB)
прапор, що використовується країною на Іграх Хетаг Газюмов (AZE)
120 кг
докладніше*
прапор, що використовується країною на Іграх Бахтіяр Ахмедов (RUS) Вакантне прапор, що використовується країною на Іграх Давид Мусульбес (SVK)
прапор, що використовується країною на Іграх Марид Муталімов (KAZ)

Дискваліфікації[ред. | ред. код]

Чоловіча греко-римська боротьба[ред. | ред. код]

Event Золото Срібло Бронза
55 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Назир Манкієв (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Ровшан Байрамов (AZE) прапор, що використовується країною на Іграх Роман Амоян (ARM)
прапор, що використовується країною на Іграх Пак Ин Чхол (KOR)
60 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Ісламбек Альбієв (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Нурбакит Тенгізбаєв(KAZ) прапор, що використовується країною на Іграх Руслан Тюменбаєв (KGZ)
прапор, що використовується країною на Іграх Шен Цзян (CHI)
66 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Стів Гено (FRA) прапор, що використовується країною на Іграх Канатбек Бегалієв (KGZ) прапор, що використовується країною на Іграх Армен Варданян (UKR)
прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Семенов (BLR)
74 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Манучар Квірквелія (GEO) прапор, що використовується країною на Іграх Чан Юнсян (CHN) прапор, що використовується країною на Іграх Явор Янакієв (BUL)
прапор, що використовується країною на Іграх Крістоф Гено (FRA)
84 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Андреа Мінгуцці (ITA) прапор, що використовується країною на Іграх Золтан Фодор (HUN) прапор, що використовується країною на Іграх Назмі Авлуджа (TUR)
вакантна
96 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Хуштов Асланбек Віталійович (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Мірко Енґліх (GER) прапор, що використовується країною на Іграх Адам Вілер (USA)
прапор, що використовується країною на Іграх Марек Швець (CZE)
120 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Міхайн Лопес (CUB) прапор, що використовується країною на Іграх Міндаугас Мізгайтіс (LTU) прапор, що використовується країною на Іграх Янник Щепаняк (FRA)
прапор, що використовується країною на Іграх Юрій Патрикеєв (ARM)

Дискваліфікації[ред. | ред. код]

Жіноча вільна боротьба[ред. | ред. код]

Event Золото Срібло Бронза
48 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Керол Він (CAN) прапор, що використовується країною на Іграх Тіхару Ітьо (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Марія Стадник (AZE)
прапор, що використовується країною на Іграх Ірина Мерлені (UKR)
55 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Саорі Йосіда (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Сюй Лі (CHN) прапор, що використовується країною на Іграх Тоня Вербік (CAN)
прапор, що використовується країною на Іграх Жаклін Рентерія (COL)
63 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Каорі Ітьо (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Альона Карташова (RUS) прапор, що використовується країною на Іграх Олена Шалигіна (KAZ)
прапор, що використовується країною на Іграх Ренді Міллер (USA)
72 кг
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Ван Цзяо (CHN) прапор, що використовується країною на Іграх Станка Златева (BUL) прапор, що використовується країною на Іграх Кьоко Хамаґуті (JPN)
прапор, що використовується країною на Іграх Агнєшка Вєщек (POL)

Медальний залік[ред. | ред. код]

 Місце  Країна Золото Срібло Бронза Загалом
1 Росія Росія (RUS) 7 3 2 12
2 Японія Японія (JPN) 2 2 2 6
3 Грузія Грузія (GEO) 2 0 2 4
4 Китай Китай (CHN) 1 2 0 3
5 США США (USA) 1 0 2 3
6 Канада Канада (CAN) 1 0 1 2
Франція Франція (FRA) 1 0 1 2
Туреччина Туреччина (TUR) 1 0 1 2
9 Куба Куба (CUB) 1 0 0 1
Італія Італія (ITA) 1 0 0 1
11 Україна Україна (UKR) 0 2 3 5
12 Азербайджан Азербайджан (AZE) 0 2 2 4
13 Казахстан Казахстан (KAZ) 0 1 4 5
14 Болгарія Болгарія (BUL) 0 1 3 4
15 Киргизстан Киргизстан (KGZ) 0 1 1 2
16 Німеччина Німеччина (GER) 0 1 0 1
Угорщина Угорщина (HUN) 0 1 0 1
Узбекистан Узбекистан (UZB) 0 1 0 1
Таджикистан Таджикистан (TJK) 0 1 0 1
21 Вірменія Вірменія (ARM) 0 0 2 2
Білорусь Білорусь (BLR) 0 0 2 2
23 Колумбія Колумбія (COL) 0 0 1 1
Індія Індія (IND) 0 0 1 1
Іран Іран (IRI) 0 0 1 1
Литва Литва (LTU) 0 0 1 1
Польща Польща (POL) 0 0 1 1
Словаччина Словаччина (SVK) 0 0 1 1
Південна Корея Південна Корея (KOR) 0 0 1 1
Загалом 18 18 35 71

Учасники[ред. | ред. код]

Загалом 344 борці з 59 країн змагалися на Олімпійських іграх в Пекіні:

Слухання Спортивного арбітражного суду[ред. | ред. код]

Спортивний арбітражний суд провів слухання на основі запиту, поданого Абрахамяном і Олімпійським комітетом Швеції проти Міжнародної федерації об'єднаних видів боротьби. Перед слуханням Спортивний арбітражний суд оголосив у своїй заяві, що Абрахамян і Олімпійський комітет Швеції «не вимагають від Спортивного арбітражного суду будь-якого конкретного перегляду» рейтингу медалей або перегляду рішення МОК про дискваліфікацію Абрахамяна з Ігор.

Після того суд видав арбітражне рішення, яке різко критикувало Міжнародну федерацію об'єднаних видів боротьби. Не оскаржуючи результат матчу та технічні рішення, арбітраж заявив, що Міжнародна федерація об'єднаних видів боротьби зобов'язана створити апеляційне журі, здатне оперативно розглядати претензії спортсменів. Голова Олімпійського комітету Швеції Штефан Ліндеберг прокоментував, що рішення раз і назавжди свідчить про те, що Міжнародна федерація об'єднаних видів боротьби діяла неправильно і не дотримувалася власних правил чесної гри[7].

Курйози[ред. | ред. код]

На змаганнях з вільної боротьби Росія була представлена у всіх семи вагових категоріях, але єдиний етнічний росіянин на цьому турнірі — Олексій Крупняков представляв Киргизстан.[8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Douglas Hamilton (14 серпня 2008), Angry Swede throws down medal, quits, Thomson Reuters, архів оригіналу за 28 серпня 2008, процитовано 26 травня 2016
  2. Український боєць Федоришин позбувся срібла Олімпіади-2008 через допінг. ukranews.com. Українські новини. 5 квітня 2017.
  3. а б IOC sanctions nine athletes for failing anti-doping test at Beijing 2008 // Офіцфйний вебсайт МОК. 26.10.2016 [Архівовано 26 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. а б в Благодаря дисквалификации азербайджанца казахстанец взял «серебро» // Sputnik Azərbaycan. 22.11.2016 [Архівовано 5 січня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Украинские борцы из-за допинга лишатся медалей Олимпиад 2008 и 2012 годов. «Сьогодні». 30 серпня 2016. Архів оригіналу за 17 вересня 2016. Процитовано 30 травня 2021. (рос.)
  6. а б в IOC sanctions 16 athletes for failing anti-doping tests at Beijing 2008 // Офіцфйний вебсайт МОК. 17.11.2016 [Архівовано 11 жовтня 2019 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. IOC strips Abrahamian's bronze medal for tantrum. ESPN. 16 серпня 2008. Архів оригіналу за 19 серпня 2008. Процитовано 16 серпня 2008.
  8. ОЛИМПИАДА-2008: Калининградский борец выступит за Киргизию // «Клопс.ru», 22.07.2008 [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]