Валентин Принсеп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентин Принсеп

Народження 14 лютого 1838(1838-02-14)[1][2][…]
Колката, Британська імперія[4]
Смерть 11 листопада 1904(1904-11-11)[5][1][6] (66 років)
  Лондон, Сполучене Королівство[4]
Поховання Tomb Chest Of Valentine Cameron Prinsepd
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність художник, прозаїк-романіст, фотограф
Напрямок прерафаеліти
Член Королівська академія мистецтв
Батько Henry Thoby Prinsepd[7][8]
Мати Sarah Pattled[9][8]
У шлюбі з Florence Leylandd[8]
Діти Anthony Leyland Val Prinsepd[8]
Брати, сестри Alice Marie Prinsepd[8]
Роботи в колекції Національна галерея Вікторії, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Меморіал Вікторії, Gallery Oldhamd, Художня галерея Південної Австралії, Бруклінський музей, Національна портретна галерея (Лондон), Галерея мистецтв Вокера, Національна галерея, Cuming Museumd, Музей Вікторії та Альберта, Ашмолеан музей, Манчестерська художня галереяd, Королівська академія мистецтв, Bury Art Museumd, Watts Galleryd, Guernsey Museum and Art Galleryd і Museum of Croydond

CMNS: Валентин Принсеп у Вікісховищі

Валентин Принсеп (англ. Valentine Cameron Prinsep; 14 лютого 1838, Калькутта — 11 листопада 1904, Лондон) — британський історичний і жанровий живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

Його батько, Генрі Тобі Принсеп, протягом шістнадцяти років був членом Ради у справах Індії, влаштувався в Літтл-Холанд-Хаусі в Кенсінгтоні, який став центром місцевого артистичного товариства. Генрі Принсеп був близьким другом Дж. Ф. Уотса. У якого спочатку навчався його син, з дитинства захопившись малюванням. Потім Валентин працював в Парижі в майстерні Шарля Глейра; їм була зображена Таффи, героїня новели «Трільбі» його друга Джорджа дю Мор'є. Він був близьким другом Мілле і Берн-Джонса, з яким подорожував по Італії. Разом з Россетті та іншими художниками взяв участь в художньому оформленні залу дискусійного суспільства Оксфордського університету. Навчався в Лондонській академії мистецтв, де його головним наставником був Лейтон, прийоми живопису якого він швидко перейняв.

З 1862 року Принсеп почав набувати розголосу як салонний художник. Його першою відомою роботою стала виставлена в 1862 році в академії картина «Бьянка Капелло намагається отруїти кардинала Медічі». Популярність отримали також виконаний ним портрет генерала Гордона в китайському костюмі (1866), картини «Сестра немовляти Мойсея сторожить його на Нілі» (1867), «Венеціанський любитель мистецтва», «Бахус і Аріадна», «Смерть Клеопатри» (1870), «Новини з чужини» (1871), «Вплив весни» (1872), «Менует „і“ До скорого побачення». 1877 — відправився в Індію і за підсумками поїздки написав в 1880 році величезне полотно з зображенням того, що відбувалося в Делі 1 січня 1877 року під головуванням віце-короля лорда Лейтона зборів васалів імператриці Індії, яке потім прикрашало Букінгемський палац. 1879 — став асоційованим, а в 1894 році діючим членом Королівської академії. 1879 — видав під назвою «Imperial India» твір про свою подорож в Індостан і про портретованих їм тамтешніх Раджа. 1884 — одружився з Флоренс, дочкою відомого колекціонера Фредеріка Лейланда. Написав також дві п'єси, «Cousin Dick» і «Monsieur le Duc», які були поставлені в Королівському театрі і Театрі св. Якова відповідно, та дві новели. Був похований на Бромптонському кладовищі.

На думку авторів Інтерес, його картини могли вважатися «складені з розумом і смаком, виконаними з рідкісною ретельністю та приємними, хоча і не особливо сильними по фарбах».

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Принсеп, Валентин // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.