Візирні лінії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Порівняння різних прицільних сіток, що використовуються в оптичних прицілах.
Візирні лінії кишенькового компаратора від Bell & Howell

Прицільна сітка, або візирні лінії — сітка або шкала із тонких ліній або волокон, розміщених в окулярі прицільного пристрою, наприклад, в телескопах, оптичних прицілах, мікроскопах, або екранах осцилографів. Сьогодні, вигравірувані лінії або вмонтовані волокна можуть замінятися генерованим за допомогою комп'ютера зображенням, що проектується на екрані або візирі. Термін може стосуватися будь-яких спеціальних ліній і поміток що застосовують для оптичних вимірювань.

Існує багато типів прицільних сіток; основним і самим простим є перехрестя (англ. crosshair). Така прицільна сітка зазвичай виконується у вигляді ліній у формі хреста, «+», хоча існує багато варіантів, коли він нанесений у вигляді точок, рисок, кругів, засічок, пташок в формі шеврона, або їх комбінацією. Хоча вони асоціюються із прицілами в вогнепальній зброї, перехрестя є типовими і для оптичних інструментів для астрономічних досліджень, а також популярні в графічних інтерфейсах як курсор. Вважають, що прицільну сітку винайшов Роберт Гук, десь у XVII столітті.[1] Іншим кандидатом, хто міг його винайти є астроном-любитель Вільям Гаскойн, який ймовірно винайшов його до Гука.


Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Курсор у вигляді перехрестя часто використовують у графічних редакторах і шутерах. У вебдизайні, для того щоб задати елементу такий курсор використовують властивість CSS cursor: crosshair;[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McIntyre, Thomas (2007). The Field & Stream Hunting Optics Handbook. Globe Pequot. с. 118.
  2. Cursor - CSS [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.] MDN