Герб Акрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Акрі
Герб Акрі
Деталі
Затверджений 24 травня 1922 р

Герб штату Акрі — один з офіційних символів цієї федеративної одиниці. Девіз, присутній на краю герба, Nec Luceo Pluribus Impar, означає «Не відрізняйся від інших».

Історія[1][ред. | ред. код]

Перший варіант[ред. | ред. код]

Перший герб Акрі був створений в період незалежної держави Акрі з такою структурою:

Поштова марка з гербом Республіки Акрі 1899 року
  • У центрі щита дерево з будинком і п'ятипроменевою зіркою в голові, а навколо — дата незалежності штату Акрі — 7 серпня 1902 року та бантик із написаним вироком — «LIBERTAS QUAE SERA TAMEN».

Другий варіант[ред. | ред. код]

Державний герб у геральдиці другої редакції на обкладинці Конституції штату Акрі 1967 року.

24 травня 1922 року губернатор Епамінондас Хакоме резолюцією 45 створив другий герб, який мав таку структуру:

  • У центрі червона зірка.
  • Навколо зірки слова: NEC LUCEO PLURIBUS IMPAR.

Третій варіант[ред. | ред. код]

Герб Акрі було змінено під час правління губернатора Едмундо Пінту де Алмейда Нето, покращивши перші два створення герба.

  • Овальний щит зі срібною облямівкою, девізом якого є: NEC LUCEO PLURIBUS IMPAR — не поступається багатьом зіркам, увінчаний Фригійським ковпаком;

Унормування[ред. | ред. код]

Використання регулюється Законом штату № 1173 від 22 грудня 1995 року, який регулює та визначає форму та подання герба штату Акрі, затвердженого губернатором Орлейром Камелі.[2]

Герб є частиною композиції стрічки губернатора Акрі.

Геральдичний опис[ред. | ред. код]

Герб штату Акко є одним з офіційних символів і натхненний гербом, запропонованим Пласідо де Кастро, також під час Революції Акрі.

Опис: на сихлі пальма, перед якою чорна пума, що стоїть на березі річки, йде ліворуч; у лівому підніжжі щита п'ятипроменева зірка червоного кольору; навколо щита лазуровий край із вузькою срібною окантовкою, на якому написано NEC LUCEO PLURIBUS IMPAR (українською мовою: «Просвітлений, як багато інших») чорним шрифтом. На місці шолома фригійська шапка з червоного кольору. Щит утримується покладено на золотим зіркоподібний німб із шістнадцяти кінців, укріплений вінком із двох гілок кави та тютюну і чотирма жовто-зеленими прапорами з червоною п'ятипроменевою зіркою у кантоні. В основі вінка два схрещених мечі. Нижче всього стрічка з трьома датами: 6-8-1902, 15-6-1962 і 24-1-1903.

Каучукове дерево, дві гілки кави та тютюну - символи багатство Акрі. Леопард, що символізує лютість, спритність і силу. Фригійський ковпак над щитом символ революції. Збоків , переплетені ефесами. Мечів ілюструють силу та готовність захищати свою землю.[3]

Напис латиною фрази «NEC LUCEO PLURIBUS IMPAR» означає «Не менше, ніж багато зірок», ще одне посилання на французьку державу через фігуру Короля-Сонця Людовика XIV.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Resolução numero 45 do governo do Território Federal do Acre datada de 24/05/1922
  2. Lei Estadual N. 1.173, DE 22 de dezembro de 1995
  3. No aniversário de 59 anos do Acre, significados da bandeira, brasão e hino do estado que lutou para ser brasileiro. 15 червня 2021. Процитовано 1 серпня 2022.
Герби федеративних одиниць Бразилії






AМП


AMЗ


БА


ГО




MГС




MA


МЖ


ПБ


ПР


ПА


ПE


ПI


РГ


РЖ


РГС


РР


СП


СК


CEА


СЕР


TO


ФО