Герб Мату-Гросу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Мату-Гросу
Герб Мату-Гросу
Деталі
Носій Уряд штату Мату-Гросу
Затверджений 14 серпня 1918 року
Нашоломник Золотий фенікс, що повстає з червоного багаття
Щит На португальському щиті на синьому полі на зеленій основі золотий пагорб із двома хребтами, один у центрі щита, а інший трохи нижче ліворуч. У верхній частині, срібні озброєна рука, що тримає прапор з вимпелом у квадраті та обтяжений червоним хрестом ордена Христа
Щитотримачі Дві квітучі гілки, одна каучукового дерева, а інша парагвайського падуба
Девіз На червноній стрічці із золотою юблямівкою золотий напис "Virtute Plusquam Auro"

Герб Мату-Гросу — геральдична емблема та одним з офіційних символів бразильського штату Мату-Гросу відповідно до статті 19 конституції штату.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Герб штату Мату-Гросу був заснований резолюцією № 799 від 14 серпня 1918 року з ініціативи губернатора дому Франсіско де Акіно Коррейї. Згодом Указ № 5003 від 1994 року вказав кольори герба, зберігши оригінальний геральдичний опис 1918 року[2][3][4].

Геральдичний опис[ред. | ред. код]

Відповідно до статті 1 Постанови № 799/1918 (і відтворено в статті 1 Указу № 5,003/1994) герб описується так:[2]

"Aрт. 1°. Герб штату Мату-Гросу складається з щита в португальському стилі, тобто із заокругленим кінцем, за синьому полі на зеленій основі золотий пагорб із двома хребтами, один у центрі щита, а інший трохи нижче ліворуч. У верхній частині домінує геральдична фігура, нещодавно освячена в гербі міста Сан-Паулу, як символ бандейранте, символ, що містить срібну озброєну руку, що тримає прапор з вимпелом у квадраті та обтяжений червоним хрестом ордена Христа. Поверх щита золотий фенікс, що повстає з червоного багаття, а для опори щита - дві квітучі гілки, одна каучукового дерева, інша парагвайського падуба, перев'язані в основі стрічкою, на якій розміщена легенда: "Virtute Plusquam Auro".)

Опис герба доповнено статтею 2 Указу № 5003/1994:[2]

Aрт.2°. При створенні герба штату Мату-Гросу, на додаток до тих, що містяться в Резолюції № 799/1918, про які йшлося вище, необхідно дотримуватися таких положень:

I - щит у португальському стилі має бути виконаний у блакитному кольорі, з заокругленою вершиною синьо-зеленого кольору, з пагорбом золотисто-жовтого кольору; II - озброєна рука, геральдична фігура, символ бандейранта, срібного кольору; III - Хрест Ордена Христа, посередині квадратного прапора, рожево-червоного кольору; IV - у золотому гербі фенікс з головою, повернутою праворуч, золотисто-жовтого кольору, з багаттям рожево-червоного кольору або полумяним; V - дві квітучі гілки, одна з яких каучукового дерева, праворуч, а інша - парагвайського падуба, у їхніх природних кольорах, тобто гілка - коричневого кольору, листя - зеленого, а квіти - білого;

VI - нарешті, стрічка, яка пов'язує гілки, червоного кольору, з легендою золотого кольору, що оточує португальський щит і стрічку з легендою.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MATO GROSSO. Constituição Estadual do Mato Grosso [Архівовано 2022-06-28 у Wayback Machine.], promulgada em 5 de outubro de 1989, publicada no Diário Oficial de 18/10/1989. Consultado em 20 de fevereiro de 2021.
  2. а б в Decreto nº 5.003, de de 29 de agosto de 1994.
  3. Brasão do Estado. Assembleia Legislativa do Mato Grosso. Архів оригіналу за 13 січня 2023. Процитовано 20 лютого 2021.
  4. MATO GROSSO. Manual de aplicação da marca da Assembleia Legislativa de Mato Grosso [Архівовано 2023-01-13 у Wayback Machine.].
Герби федеративних одиниць Бразилії






AМП


AMЗ


БА


ГО




MГС




MA


МЖ


ПБ


ПР


ПА


ПE


ПI


РГ


РЖ


РГС


РР


СП


СК


CEА


СЕР


TO


ФО