Гроно (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гроно
Основна інформація
Роки 1989—1993
Країна  СРСР і  Україна
Мови українська
Керівник Тарас Петриненко
Колишні
учасники
Тетяна Горобець
Ігор Шабловський
Мишко Котляренко
Андрій Солоденко
Микола Сіренко
Інші
проєкти
Еней, Візерунки шляхів, Фата Моргана

«Гроно» — український музичний гурт, що існував з 1989 по 1993 роки.

Засновником гурту «Гроно» став український музикант Тарас Петриненко. В 1970-ті роки Петриненко, який захоплювався рок-музикою та творчістю «Бітлз», заснував біг-біт-гурт «Еней». Після декількох змін складу та назв, 1974 року було створено ВІА «Візерунки шляхів», під музичним керівництвом Петриненка. Ансамбль записав однойменну платівку, що вийшла на студії «Мелодія» 1976 року[1], а коли музикантів запросили до Укрконцерту, то колектив змінив назву на «Гроно»[2]. Новостворений гурт проіснував майже рік, після чого Петриненка забрали в армію, а решта музикантів «Грона» перейшли до ВІА «Чарівні гітари»[3].

На початку 1980-х років Петриненко переїхав до Росії, і повернувся до України лише 1986 року. Спочатку він виступав як сольний естрадний вокаліст, але невдовзі відновив гурт «Гроно», створивши його на базі іншого українського колективу «Фата Моргана»[4]. Другою солісткою ансамблю стала співачка Київського театру естради Тетяна Горобець. Разом «Гроном» Тарас Петриненко багато гастролював та записав альбом «Я професійний раб», що вийшов 1989 року[5]. 1991 року було розпочато роботу над новим альбомом, але під час виступів у Сполучених Штатах музиканти вирішили залишитися за кордоном, не повернувшись до України. Петриненку довелося збирати новий склад «Грона», але 1993 року під час американських гастролей ситуація повторилася[6]. Врешті решт гурт розпався, а свій наступний альбом «Господи, помилуй нас» Тарас Петриненко видав разом із Тетяною Горобець[7].

Склад гурту[ред. | ред. код]

1989 рік, альбом «Я професійний раб»:

  • Тетяна Горобець — спів,
  • Ігор Шабловський — гітара,
  • Мишко Котляренко — клавішні,
  • Андрій Солоденко — клавішні,
  • Микола Сіренко — ударні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Візерунки Шляхів – Візерунки Шляхів. Discogs.
  2. Троицкий, Артемий Кирович (1990). Рок-музыка в СССР: опыт популярной энциклопедии (рос.). Книга. ISBN 978-5-212-00240-0.
  3. Петриненко, Тарас Гарринальдович. ВУЕ (укр.). Процитовано 8 квітня 2024.
  4. Рок-Шевченкіана | Українська музика та сучасна рок-культура. rock-oko.com. Процитовано 8 квітня 2024.
  5. Тарас Петриненко Та Гурт «Гроно»* – Я Професiйний Раб. Discogs.
  6. Рудяченко, Олександр (29 січня 2021). Тарас Петриненко, музикант: Іноді почуваєшся Сізіфом: котиш-котиш, фьють, і… починай спочатку. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 8 квітня 2024.
  7. Петриненко Тарас | Українська музика та сучасна рок-культура. rock-oko.com. Процитовано 8 квітня 2024.