Гуденко Сергій Гаврилович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Гаврилович Гуденко
Народження 1915
Петропавлівський повітd, Акмолінська область, Степове генерал-губернаторство, Російська імперія
Смерть 23 червня 1941(1941-06-23)
Володимир-Волинський район, Волинська область, Українська РСР, СРСР
Поховання Устилуг
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ піхота
Роки служби 1936—1941
Звання  Лейтенант
Війни / битви Битва на озері Хасан
Радянсько-фінська війна
Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора
CMNS: Гуденко Сергій Гаврилович у Вікісховищі

Сергі́й Гаври́лович Гуде́нко (нар. 1915 — пом. 1941) — радянський військовик, учасник битви на озері Хасан, радянсько-фінської війни та початкового періоду німецько-радянської війни, лейтенант. Герой Радянського Союзу (1938).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1915 року в селі Калдаман, нині Мамлютського району Північноказахстанської області Казахстану в селянській родині. Українець. Здобув семирічну освіту, працював у сільському господарстві.

До лав РСЧА призваний у 1936 році. Брав участь у битві на озері Хасан. Особливо кулеметник 120-го стрілецького полку 40-ї стрілецької дивізії (39-й стрілецький корпус, 1-ша Приморська армія, Далекосхідний фронт) червоноармієць С. Г. Гуденко відзначився 7 серпня 1938 року під час штурму висоти Заозерної. У числі перших він увірвався на висоту, встановив свій кулемет і відкрив вогонь по ворогові. Під час бою навідник кулемета був вбитий, Гуденко поранений, а кулемет виведений з ладу. Попри це, змінивши кулемет, червоноармієць Гуденко продовжив вести нищівний вогонь по супротивнику, підтримуючи наступ піхоти.

Кандидат у члени ВКП(б) з 1938 року. Брав участь в радянсько-фінській війні. У 1940 році закінчив тримісячні курси при Київському піхотнічному училищі й отримав військове звання «молодший лейтенант». Військову службу проходив у Київському ОВО.

Початок німецько-радянської війни лейтенант С. Г. Гуденко зустрів на посаді командира взводу 19-го окремого кулеметного батальйону 2-го управління Володимир-Волинського УРу. 23 червня 1941 року гарнізон ДОТу під його командуванням вів вогонь по ворожій піхоті, що наступала з фронту. Спостереженням встановив, що супротивник намагається обійти укріплення з тилу. Особисто виніс і встановив станковий кулемет на польовій позиції й розстрілював ворожу піхоту доти, доки кулемет не вийшов з ладу. Загинув від вибуху ворожої міни.[1]

Похований у братській могилі на східній околиці міста Устилуг Володимирського району Волинської області.[2]

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 жовтня 1938 року «за зразкове виконання бойових завдань і геройство, виявлене при обороні району озера Хасан», червоноармійцеві Гуденку Сергію Гавриловичу присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Після встановлення знаку особливої відзнаки, отримав медаль «Золота Зірка» за № 87.

Був також нагороджений орденами Леніна (25.10.1938) і Червоного Прапора (05.11.1941).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сайт МО РФ «Подвиг народа»: Нагородний лист на нагородження орденом Червоного прапора. (рос.). Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 15 листопада 2015.
  2. ОБД «Мемориал»: Облікова картка військового поховання № З380-23.(рос.)