Гімнастика на літніх Олімпійських іграх 1968

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гімнастика
на XIX Олімпійських іграх
Місце проведенняНаціональна аудиторія[en]
Дати21 – 26 жовтня 1968
19641972

Змагання з гімнастики на літніх Олімпійських іграх 1968 в Мюнхені тривали з 21 до 26 жовтня в Національній авдиторії[en]. Розіграно 14 комплектів нагород у спортивній гімнастиці (8 серед чоловіків і 6 серед жінок)[1].

Підсумки[ред. | ред. код]

Чоловіки[ред. | ред. код]

Дисципліни Золото Срібло Бронза
Абсолютна першість
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Савао Като (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Акінорі Накаяма (JPN)
Командна першість
докладніше
Японія Японія (JPN)
Юкіо Ендо
Савао Като
Такеші Като
Ейдзо Кеммоцу
Акінорі Накаяма
Міцуо Цукахара
СРСР СРСР (URS)
Сергій Діомідов
Валерій Ільїних
Валерій Карасьов
Віктор Клименко
Віктор Лисицький
Михайло Воронін
НДР НДР (GDR)
Ґюнтер Баєр
Маттіас Бреме
Ґергард Дітріх
Зіґфрід Фюлле
Клаус Кесте
Петер Вебер
Вільні вправи
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Савао Като (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Акінорі Накаяма (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Такеші Като (JPN)
Перекладина
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS) не нагороджували прапор, що використовується країною на Іграх Ейдзо Кеммоцу (JPN)
прапор, що використовується країною на Іграх Акінорі Накаяма (JPN)
Паралельні бруси
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Акінорі Накаяма (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Віктор Клименко (URS)
Кінь
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Мирослав Церар (YUG) прапор, що використовується країною на Іграх Оллі Лайго (FIN) прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS)
Кільця
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Акінорі Накаяма (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Савао Като (JPN)
Опорний стрибок
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Михайло Воронін (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Юкіо Ендо (JPN) прапор, що використовується країною на Іграх Сергій Діомідов (URS)

Жінки[ред. | ред. код]

Дисципліни Золото Срібло Бронза
Абсолютна першість
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Віра Чаславська (TCH) прапор, що використовується країною на Іграх Зінаїда Вороніна (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Наталія Кучинська (URS)
Командна першість
докладніше
СРСР СРСР (URS)
Любов Бурда
Ольга Карасьова
Наталія Кучинська
Лариса Петрик
Людмила Турищева
Зінаїда Вороніна
Чехословаччина Чехословаччина (TCH)
Віра Чаславська
Маріанна Крайчирова
Яна Кубічкова
Гана Лішкова
Богуміла Ржимначова
Мірослава Скленічкова
НДР НДР (GDR)
Марітта Бауершмідт
Карін Янц
Маріанне Ноак
Маґдалена Шмідт
Уте Штарке
Еріка Цухольд
Колода
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Наталія Кучинська (URS) прапор, що використовується країною на Іграх Віра Чаславська (TCH) прапор, що використовується країною на Іграх Лариса Петрик (URS)
Вільні вправи
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Лариса Петрик (URS) не нагороджували прапор, що використовується країною на Іграх Наталія Кучинська (URS)
прапор, що використовується країною на Іграх Віра Чаславська (TCH)
Різновисокі бруси
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Віра Чаславська (TCH) прапор, що використовується країною на Іграх Карін Янц (GDR) прапор, що використовується країною на Іграх Зінаїда Вороніна (URS)
Опорний стрибок
докладніше
прапор, що використовується країною на Іграх Віра Чаславська (TCH) прапор, що використовується країною на Іграх Еріка Цухольд (GDR) прапор, що використовується країною на Іграх Зінаїда Вороніна (URS)

Таблиця медалей[ред. | ред. код]

МісцеКраїнаЗолотоСріблоБронзаЗагалом
1Японія Японія (JPN)62412
2СРСР СРСР (URS)55818
3Чехословаччина Чехословаччина (TCH)4206
4Югославія Югославія (YUG)1001
5НДР НДР (GDR)0224
6Фінляндія Фінляндія (FIN)0101
Загалом (6 збірних)16121442

Суперечність[ред. | ред. код]

Золота медаль Лариси Петрик у вільних вправах була дуже суперечливою, позаяк початково одноосібну перемогу здобула Чаславська. Попередні оцінки Петрик було змінено заднім числом, що дозволило їй поділити перше місце з Чаславською. Через це Чаславська поблічно висловила протест радянській стороні, яка незадовго перед тим вдерлася в її країну. Схожа суперечність виникла в змаганнях на колоді, де Чаславську теж позбавили золотої медалі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gymnastics at the 1968 Mexico City Summer Games. Sports Reference. Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 2 August 2019.
  2. 'I will sweat blood to defeat invaders' representatives' - 1968's forgotten Olympic protest. BBC News. Архів оригіналу за 21 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]