Екорейдерство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екоре́йдерство (або екологічне рейдерство[1]) — це тип рейдерства, який спекулюючи на екологічну тематику, блокує діяльність підприємства з метою заволодіння майном підприємства або його частиною[2].

Термінологія[ред. | ред. код]

Тема негативного впливу на довкілля часто використовується як інструмент у корпоративних війнах і в політичній боротьбі із залученням ЗМІ та громадських організацій[3]. Як правило, ЗМІ часто плутає поняття екологічний рекет, екорейдерство, екотероризм, екотаж, та видає випадки корупції посадових осіб, за приклади, екологічного рекету[4], або екологічний рекет за приклад екорейдерства[5], що є докорінно не вірним. Екорейдерством можливо називати тільки ті випадки, коли є спроба змінити право власності за рахунок екологічних проблем підприємства[6].

Слід відрізняти поняття «екорейдерство» від процесу захисту прав людей на чисте та безпечне довкілля, оскільки мітинги, акції протесту та інші масові заходи, які проводяться як в першому, так і в другому випадку, мають абсолютно різну мету[7].

Екорейдерство в Україні[ред. | ред. код]

В Україні є випадки екорейдерства, але більшість випадків можна віднести до екотажу або екологічного рекету[6]. Найчастіше екорейдерство в Україні — це один з інструментів маніпуляцій[8], який використовують для:

  • банкрутства об'єкта господарської діяльності;
  • передачі майна підприємства або його окремих елементів зацікавленим особам;
  • отримання фінансової компенсації (відкупу) з метою не припиняти незаконну роботу підприємства.

Екотероризм є дійовим інструментом екорейдерів, що використовується для здійсненняя руйнівних дій щодо майна компанії, яка піддається рейдерському захопленню. Наприклад, для будівельної компанії предметом нападу стають будівельні майданчики (ламають паркани, крадуть або псують обладнання, устаткування та інше майно), а в інформаційному полі — і сама компанія через розповсюдження неправдивої інформації, блокування роботи компютерної системи компанії вірусами, крадіжку конфедіційної інформації, організацію позапланових перевірок всіма державними структурами тощо[9].

Екологічне рейдерство — одна з серйозних загроз економічній безпеці вітчизняних підприємств серед тих, які відносять до погроз зовнішнього тиску. Недружнє поглинання, інакше кажучи, захоплення підприємства, пов'язане з бажанням сторонніх осіб володіти власністю, яка успішно функціонує і забезпечує стабільний прибуток. Загалом, під недружнім поглинанням розуміють встановлення тотального контролю над підприємством як в юридичному, так і в фізичному плані, незважаючи на бажання власника, використовуючи при цьому тему екології[10].

У ЗМІ є ряд різних публікацій з прикладами екологічного рейдерства[11][12][13][14][15].

На початку липня 2019 року голови 16 профільних асоціацій України підписали Меморандум про забезпечення достовірної інформації у сфері екології. Серед підписантів: Professional Association of Ecologist of Ukraine; Біоенергетична асоціація України; Асоціація сонячної енергетики України та інші. Представники асоціацій об'єдналися, щоб протидіяти маніпуляціям на темі екології, які стали популярним інструментом шантажу, знищення бізнесу конкурентів, зупинки нових інвестиційних проєктів[16].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gazeta.ua (13 серпня 2019). В Україні з'явився новий вид рейдерства: як протистояти атакам замовних "екологів". Gazeta.ua. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 1 серпня 2020.
  2. Экологическое рейдерство в Украине. Что это и как с ним бороться?. Верховенство права (рос.). Архів оригіналу за 21 серпня 2019. Процитовано 1 серпня 2020.
  3. В Україні набуває популярності "екологічне рейдерство" – експерт. 5 канал (укр.). Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 1 серпня 2020.
  4. Экологический рэкет. www.minprom.ua. Архів оригіналу за 19 червня 2010. Процитовано 1 серпня 2020.
  5. Эксперт рассказал о 2 новых видах рейдерства в АПК. Latifundist.com (рос.). 28 грудня 2019. Архів оригіналу за 5 грудня 2020. Процитовано 1 серпня 2020.
  6. а б Лампіка, Т. ГФ ОГП "Екологічний патруль". www.ecopatrol.com.ua. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 1 серпня 2020.
  7. Суздалева А.Л. (2016). Формування екологічного іміджу виробничої організації і її продукції (рос.). ИД ЭНЕРГИЯ. с. 73—76. ISBN 978-5-98908-426-5.
  8. Украина и привила экоигры. expertcentr.com.ua (ru-RU) . 19 червня 2019. Архів оригіналу за 24 червня 2020. Процитовано 1 серпня 2020.
  9. Економічний вісник університету|Випуск No 52
  10. Як подолати екорейдерство та екоманіпуляції і не втратити бізнес?
  11. Екологічне рейдерство чи пошук справедливості?
  12. Суд арестовал АЗС «БРСМ-Нафта», в компании заявили о рейдерском захвате. enkorr.ua (рос.). Процитовано 1 серпня 2020.
  13. Госэкспертиза признала производство Гавриловских курчат безопасным. AgroPortal.ua. Архів оригіналу за 27 січня 2020. Процитовано 1 серпня 2020.
  14. Справа Агромарсу: Мешканців Гавриловки визнали потерпілими. AgroPortal.ua. Архів оригіналу за 24 вересня 2019. Процитовано 1 серпня 2020.
  15. Сміттєзвалище підозрюють у забрудненні підземних вод: підприємство каже про «екологічне рейдерство»
  16. «Екологічне» та «надзвичайне» рейдерство як загрози для аграріїв