Елеонора де Богун (1366—1399)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елеонора де Богун
англ. Eleanor de Bohun
 
Народження: 1366 або 1366[1]
Смерть: 3 жовтня 1399(1399-10-03)[2][3] або 1399[1]
Поховання: Вестмінстерське абатство
Рід: Богуниd
Батько: Гамфрі IX де Богунd[4]
Мати: Джоан де Богунd[4]
Шлюб: Томас Вудстокd[4] і John Butler of Clonamicklond
Діти: Humphrey, 2nd Earl of Buckinghamd[4][2], Анна Глостерська[4], Джоан Глостерська[2], Isabella of Woodstockd[2] і Philippa Plantagenetd[2]

Елеонора де Богун (англ. Eleanor de Bohun; бл. 1366 — 3 жовтня 1399) — старша дочка Гамфрі де Богуна[ru] і (разом зі своєю сестрою, Марією де Богун) спадкоємиця статків батька, дружина Томаса Вудстока[ru], герцога Глостера.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старша з двох дочок Гамфрі де Богуна, 7-го графа Герефорда, та його дружини, Джоанни Фіцалан (бл. 1347 — 7 квітня 1419), дочки Річарда Фіцалана, 10-го графа Арундела, та Елеонори Ланкастерської .

Хамфрі де Богун помер 16 січня 1373 року, не залишивши синів. Таким чином, дві його неповнолітні дочки, шестирічна Елеонора і чотирирічна Марія, стали спадкоємицями статків, земель і титулів їхнього батька, що зробило дівчат найбагатшими нареченими в Англії. 1376 року з Елеонорою одружився Томас Вудсток, молодший син короля Едуарда III і Філіппи Геннегау. Після весілля пара оселилася в замку Плеші в Ессексі. Томас Вудсток також взяв опіку над молодшою сестрою дружини, Марією — він розраховував виховати дівчинку в суворій релігійній доктрині і змусити її піти в монастир, щоб її частка спадщини Богунів дісталася старшій сестрі та її чоловікові. Однак цим планам завадив старший брат Томаса, Джон Гонт, який викрав Марію і видав її заміж за свого сина, Генріха Болінгброка, майбутнього короля Англії під ім'ям Генріх IV. Таким чином, на англійському престолі закріпилися нащадки молодшої сестри Марії.

1397 року, в результаті внутрішньої боротьби за владу, Томаса Вудстока заарештовано і невдовзі вбито у в'язниці за наказом короля Річарда II. Елеонора після вбивства чоловіка пішла до монастиря. Їхній єдиний з Томасом син, Гамфрі, помер бездітним у юному віці, всі його раніше не конфісковані володіння остаточно перейшли до корони. Елеонора пережила сина лише на місяць.

Шлюб та діти[ред. | ред. код]

Чоловік (від 1376): Томас Вудсток, герцог Глостер, (1355—1397); у шлюбі народилося п'ять дітей:

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]